Beurs van Berlage krijgt permanente tentoonstellingsruimte

Amsterdam is een nieuwe, permanente, ruim duizend vierkante meter grote tentoonstellingsruimte rijker: het souterrain in de Beurs van Berlage.

De openingsexpositie is toepasselijk gewijd aan H. P. Berlage (1856-1934), de architect van het in 1903 voltooide rijksmonument. Berlage, Godfather of Dutch Design combineert oude meubels, lampen en andere interieurelementen van de voormalige koopmansbeurs met stoelen en lampen van dertig hedendaagse ontwerpers.

DNA van Berlage

Samensteller Mariska van der Burgt van de Stichting Zetel heeft ontwerpers geselecteerd „bij wie het DNA van Berlage doorwerkt”. Naar de houten meubels, lampen van gebogen messing, de sierlijke kapstokken en de gekleurde bakstenen van Berlage hoefde Van der Burgt niet lang te zoeken: de zolder van het Gesamtkunstwerk dat de Beurs is, staat vol met afgedankte meubels en reservematerialen. Indrukwekkend – een gebouw op zichzelf – is het gigantische, met apen gedecoreerde bureau dat vroeger stond in de directiekamer van de Vereniging voor de Effenhandel.

Aan de andere zijde van de zaal staan experimentele meubels van Jurgen Bey, Dirk van der Kooij en Joris Laarman. Soms is de verwantschap met Berlage evident. De meubels van Richard Hutten zijn duidelijk familie van die van Berlage. En van het met verdorde bloemen gedecoreerde behang van Studio Job realiseer je je pas in tweede instantie dat het geen onderdeel is van het Beursgebouw. Maar veel vaker vraag je je af of Berlage wel de peetvader is van de jongste generatie Nederlandse vormgevers.

Ontmoetingsplek

De Beurs van Berlage is een beetje somber gebouw – meer een donkere burcht dan een modernistisch bouwwerk. De nieuwe, ondergrondse publieksruimte, het resultaat van een forse verbouwing, verandert dat beeld niet. De tentoonstellingsruimte heeft een laag plafond, geen daglicht en de akoestiek is problematisch.

Curatoren heeft de Beurs niet in dienst. De bedoeling van de eigenaren – de Gemeente, twee vastgoedbedrijven en een woningbouwvereniging – is om steeds met andere partners tentoonstellingen te maken.

De expositieruimte moet helpen om van de Beurs dé ontmoetingsplek in het hart van de stad te maken, zegt directeur Marcel Schonenberg. Congressen en evenementen werden al volop in het gebouw georganiseerd. Door de tentoonstellingsruimte brandt er voortaan zeven dagen per week licht in het gebouw, zegt Schonenberg. „We mikken op de half miljoen voetgangers die wekelijks over het Damrak lopen. De Beurs moet eindelijk het volkspaleis worden dat Berlage voor ogen stond.”

Berlage, Godfather of Dutch Design t/m 15 mei dagelijks van 11-17 uur in de Beurs van Berlage, Damrak 243 in Amsterdam. Ticket: €7,50 (€5,50 voor 65+ en studenten)