Barça bruist weer onder Luis Enrique

Het succesvolle Barcelona van coach Luis Enrique speelt niet altijd mooi: strijd in plaats van tikitaka-voetbal. Morgen wacht de clash tegen Real Madrid.

Barcelona-coach Luis Enrique, drie weken geleden bij een bekerduel tegen Villanovense.

Luis Enrique Martínez García (45) heeft morgenavond bij de strengst beveiligde clásico ooit de beste troefkaart achter de hand die een trainer zich maar kan wensen: Lionel Messi. De coach van Barça hulde zich in aanloop naar het duel met Real Madrid in stilzwijgen over de conditie van de geblesseerde wereldster. Is de Argentijn helemaal klaargestoomd voor een rentree in Stadion Santiago Bernabéu? Luis Enrique toonde zijn pokerface.

Luis Enrique is in nog geen anderhalf jaar uitgeroeid tot het nieuwe boegbeeld van FC Barcelona. Geliefd in Catalonië, verguisd in Madrid.

De Catalaanse grootmacht was na mindere periodes onder Tito Vilanova en Gerardo Martino op zoek naar een coach die de club terug naar de top zou brengen. Die de tijden van Pep Guardiola zou doen herleven. De aanstelling van Luis Enrique bleek een gouden greep. De oud-voetballer heeft het elftal naar zijn hand gezet. En met succes. Barça bruist weer.

Als oud-captain van de club dwong Luis Enrique bij zijn binnenkomst als coach van nature respect af. Net als Guardiola wees hij nu voormalige ploeggenoten vanaf de kant de weg op het veld van Camp Nou volgens de filosofie van de club.

Luis Enrique had in het verleden net als Guardiola het B-elftal van Barcelona onder diens hoede gehad, maar zijn manier van voetballen wijkt op belangrijke punten af van diens voorganger. Luis Enrique laat Barcelona volgens de huisstijl met verzorgd spel de aanval zoeken, maar doet dat in combinatie met fysieke strijd.

Baas van de kleedkamer

De Asturiër laat zich door niemand de wet voorschrijven en gaat volledig zijn eigen weg. Zo was hij als speler, zo is hij als coach. Een karaktertrainer was precies wat Barça nodig had. Een leider die met zijn eigen denkbeelden boven de groep zou staan. De baas van de kleedkamer. Dat Luis Enrique er niet voor schroomde een vedette terug te wijzen had hij als coach van AS Roma al bewezen door Francesco Totti een periode op de bank te zetten.

Bij Barcelona nam Luis Enrique het heft direct in handen. Publiekslieveling Xavi kwam op een zijspoor terecht. En zelfs Messi moest een keer mokkend op de bank plaatsnemen nadat hij een dag te laat was teruggekeerd uit Zuid-Amerika.

Onder Luis Enrique nam FC Barcelona afscheid van het vloeiende tikitaka-voetbal. Het positiespel is onder de oud-speler van Sporting Gijon, Real Madrid en FC Barcelona geen doel op zich meer. Als zijn elftal met een dodelijk uitgevoerde counter een duel beslist, dan is Luis Enrique er niets minder blij om. Schoonheid is ondergeschikt aan het resultaat. Het kwam de coach vorig seizoen op kritiek te staan. Met drie hoofdprijzen snoerde hij iedereen de mond.

Johan Cruijff

Karaktervoetballers als Luis Suárez en Ivan Rakitic staan voor een deel symbool voor het elftal van Luis Enrique. Talloze voetbalkenners onder wie Johan Cruijff vroegen zich hardop af wat Barcelona nu aan moest met ‘de bijter uit Uruguay’. Volgens Cruijff zouden Suárez, Messi en Neymar nooit goed samen kunnen functioneren. Maar juist het Zuid-Amerikaanse trio – bijgenaamd SMN – vormde de sleutel voor het succes van FC Barcelona. Suárez zorgde voorin voor dat beetje gif waaraan het de ploeg nog weleens ontbrak.

Luis Enrique had vorig seizoen veel te danken aan een weer herboren Messi, maar de voorbije weken heeft Barcelona laten zien ook zonder hem te kunnen presteren. Messi raakte eind september in een thuisduel met Las Palmas geblesseerd aan zijn knie, maar een terugval van Barcelona bleef uit. Luis Enrique wist dat een vervanger van Messi niet te vinden was en hoopte op de teamspirit. Dat werkte. Sterker nog; Barcelona boog de afgelopen tijd een achterstand van drie punten om in een minimale voorsprong op Real Madrid. Neymar en Suárez namen de ploeg samen bij de hand.

FC Barcelona bereidde zich in relatieve rust voor op het topduel met Real Madrid. Alleen de belastingzaken die Messi, Neymar en Javier Mascherano boven het hoofd hangen zorgen voor onrust binnen de selectie. Neymar dreigt met een vertrek naar het buitenland als de zaak niet wordt opgelost. Het zijn problemen op de langere termijn waarop Luis Enrique geen grip heeft. De coach is op dit moment alleen met zijn eigen luxeprobleem bezig: op welk moment zal hij morgenavond Messi inbrengen.

    • Koen Greven