Amerikaan die spioneerde voor Israël na 30 jaar vrij

Amerikaan Jonathan Pollard werkte voor Amerikaanse inlichtingendienst toen hij betrapt werd op spionage.

Israëlische demonstranten houden borden omhoog met "Bevrijd Pollard!" erop. Foto EPA / Abir Sultan

Na dertig jaar in een Amerikaanse cel te hebben doorgebracht, is de Israëlische Amerikaan Jonathan Pollard vrijdag vrijgekomen. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit voor spionage voor Israël.

De Israëlische premier Netanyahu maakte zijn vrijlating vrijdag bekend. In een verklaring zei hij:

“Het volk van Israël is verheugd over de vrijlating van Jonathan Pollard. Na drie lange en moeilijke decennia is Jonathan eindelijk herenigd met zijn familie”

Advocaten van Pollard konden de vrijlating nog niet bevestigen.

Vervroegde vrijlating

Eind juli werd al bekend dat de 61-jarige Pollard deze maand zou vrijkomen. Als zijn vervroegde vrijlating geweigerd was, had hij nog eens 15 jaar moeten zitten voor hij opnieuw hiervoor in aanmerking zou komen. Na zijn vrijlating moet Pollard minstens vijf jaar in de VS blijven. Volgens zijn familie wil hij zich vestigen in Israël met Esther Zeitz, een Canadese Joodse wie hij trouwde in de gevangenis, meldt persbureau AFP.

Betrapt op spionage

Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1985 betrapt werd op spionage. Vele honderden uiterst geheime documenten had hij heimelijk aan Israël doorgespeeld. Bovendien had hij aan de Israëliërs onthuld hoe Amerikaanse inlichtingendiensten werken en in veel gevallen ook wie hun bronnen waren. De schade was enorm, en ook al spioneerde hij voor een bondgenoot, voor velen in Amerika was hij een verrader.

Israël heeft jaren voor de vrijlating van Pollard gepleit en kende hem in 1995 zelfs het Israëlische staatsburgerschap toe. Pollard kampt de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen.

Grootste crisis tussen bondgenoten

Derk Walters, onze correspondent in Israël, noemde de Pollard-affaire eerder in NRC “de grootste crisis tussen de bondgenoten”.

Met de vrijlating van Pollard is een belangrijke diplomatieke onenigheid tussen beide landen uit de weg geruimd. Maar de saga is nog niet helemaal voorbij: Israël hoopt nog altijd dat Obama toestemming zal geven aan Pollard om naar Israël af te reizen. Ook Netanyahu zal zich hiervoor blijven inspannen.

    • David Haakman