Ali B laat álle Nederlanders huilen

Volgens het Britse blad The Economist is de rapper het symbool van hoe het ook kan in het multiculturele debat.

De cartoon bij de longread over Ali B.
De cartoon bij de longread over Ali B. Foto: Twitter/@TheEconomist

Niet Geert Wilders, maar Ali B is de interessantste figuur in het multiculturele debat in Nederland. Althans, dat beweert The Economist. Het Britse kwaliteitsblad besteedt vandaag in een opvallend artikel aandacht aan de positieve rol die de rapper speelt in het Nederlandse publieke debat.

Het blad beschrijft hoe de 34-jarige Ali Bouali als succesvolle rapper uitgroeide tot een publiek figuur en vervolgens tot een rolmodel voor de Nederlands-Marokkaanse jeugd. Dat Nederland hem in de armen sloot is volgens The Economist te danken aan Bouali’s open en zachte karakter:

“He turned out to be not only funny but an absolute sweetheart.”

Knuffelmarokkaan

The Economist doet zelfs een poging de bijnaam van Ali B, knuffelmarokkaan, te duiden:

“He is sometimes dismissively referred to as a knuffelmarokkaan, or “huggy-Moroccan”: the Dutch idiom implies that he is both a token and the squeeze-toy version of a dangerous animal. But Mr B also uses the term lightheartedly about himself, drawing the sting.”

Volgens het blad ligt de kracht van Ali B. in het feit dat hij mensen uit alle geledingen van de samenlevig weet te raken: hij laat álle Nederlanders huilen. Of het nou een knuffel is met de toenmalige koningin Beatrix in 2005 of zijn openhartige optredens in De Wereld Draait Door: Ali B. vertedert.

Lees het artikel van The Economist hier (1053 woorden, leestijd: ongeveer 5 minuten).