Alertheid in België en Rotterdam om terreurdreiging

Schrik in Antwerpen en Namen vanochtend. En in Rotterdam moest Aboutaleb van tafel. De politie zag een verdachte auto voor de deur.

Agent in Rotterdam vannacht Foto Bas Czerwinski/ANP

Vrijwel meteen nadat de restaurant-medewerker donderdagavond de telefoon opneemt, loopt hij in een rechte lijn richting de deur. Vanuit buiten belt hij zijn collega’s op. „Jullie moeten de voordeur sluiten”, zegt hij. „Ik sta hier buiten met de politie. Niemand mag het pand verlaten.” 

Een half uur daarvoor had Ahmed Aboutaleb het Rotterdamse restaurant verlaten waar gisteravond een werkdiner plaatsvond met tientallen burgemeesters. Een Belgische auto die als verdacht staat geregistreerd parkeerde voor de deur. Omdat de politie extra alert is vanwege de aanslagen in Parijs, werd besloten Aboutaleb te evacueren. Twee beveiligers namen hem mee, daarna vertrokken ook de andere burgemeesters. De straat werd afgezet, een arrestatieteam rukte uit, met assistentie van een helikopter. Tegen het einde van de avond kon het arrestatieteam de restaurant-medewerkers vertellen dat iedereen naar huis mocht. „Dat was even schrikken, dat ze met hun bewapening ineens in je restaurant staan”, zegt een serveerster. „Aan de ene kant dachten we: wat een overdreven actie. Maar zo kort na Parijs waren we toch ook een beetje uit ons doen.” Uiteindelijk bleek de zaak niets te maken te hebben met terrorisme. De auto was eerder deze week aangehouden voor drugs. Aboutaleb liet vanochtend weten dat hij niet is geschrokken.

Ook België werd vanochtend opgeschrikt door angst voor een aanslag In Antwerpen werden drie scholen ‘uit voorzorg’ ontruimd na bommeldingen. Op het metrostation Astrid, onder Antwerpen Centraal, werd een verdacht pakket gevonden, maar treinstation noch metro werd ontruimd. Het bleek om een achtergelaten rugzak te gaan. In Namen werd vanochtend vlak na negen uur kort een veiligheidszone ingesteld rond het justitiepaleis na berichten over een bommelding. Er werd een veiligheidszone ingesteld, die aan het einde van de morgen weer was opgeheven.