‘Aboutaleb zou politicus van het Jaar moeten zijn’

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Hij oogstte wereldwijd lof met ferme uitspraken na de aanslagen van vorige week en begin dit jaar in Parijs, verbindt allochtoon en autochtoon Rotterdam én kwam dit jaar al uit de bus als beste politicus van Nederland (Kieskompas) en beste lokale bestuurder (Binnenlands Bestuur). Toch is burgemeester Aboutaleb (PvdA) niet genomineerd voor de titel Beste politicus van Rotterdam. De uitslag wordt dinsdag bekendgemaakt.

Genomineerd zijn gemeenteraadsleden Nourdin El Ouali (Nida), Sven de Langen (CDA) en Jeroen van der Lee (Partij voor de Dieren). Had Aboutaleb erbij gehoord?

Peter van Heemst, oud-politicus (PvdA) in een column op opiniewebsite Vers Beton: „Een politicus in de strikte zin van het woord is Aboutaleb niet maar als wethouders in de prijzen kunnen vallen, zoals Hugo de Jonge in 2014, dan zou dat ook voor de burgemeester moeten gelden. Aboutaleb stak in 2015 met kop en schouders uit boven de rest van de Rotterdamse bestuurders en politici. Hij was hét gezicht van de stad. Nationaal en internationaal. In een jaar van grote en groeiende onzekerheid groeide hij uit tot een baken. Veel Rotterdammers waren op veel momenten apetrots op hem. Hij en niemand anders verdient de eretitel dit jaar.”

John Bijl, jurylid, politiek commentator en directeur van het Periklesinstituut: „Allemaal leuk en aardig die uitspraken, maar Aboutaleb is meer buiten Rotterdam bezig dan erbinnen. Terwijl hier zijn taak als burgemeester ligt. Hij is misschien wel de beste politicus in de stad, maar benut zijn capaciteiten niet ten volle in het stadhuis. Als voorzitter van het college heeft hij steken laten vallen bij de crisis binnen Leefbaar Rotterdam en de relatiesoap rond wethouder Visser [cultuur, D66] en de directrice van het Hofpleintheater. Als voorzitter van de gemeenteraad heeft hij het minst te vertellen van allemaal en als burgemeester staat hij boven de partijen. Daarom hebben wij [leden van de Rotterdamse politieke pers] hem niet genomineerd.”

Maurice de Hond, opiniepeiler: „Opmerkelijk dat er niemand is genomineerd van Leefbaar Rotterdam. Toch de grootste partij met de meeste zetels in Rotterdam. Bij dit soort verkiezingen moet de jury de nominaties niet bepalen, want dat beperkt de keuze. De jury kan het publiek in online peilingen wel vragen wat het belangrijk vindt in een plaatselijk politicus, maar het blijft schijndemocratie. Laat Rotterdammers een lijst met kandidaten samenstellen waaruit de jury kiest en waaraan ze eventueel kandidaten toevoegt die ten onrechte niet op de lijst staan. Uit die lijst wordt dan de beste lokale politicus verkozen. Dát is democratie.”

Frans Weisglas, oud-VVD-politicus, Rotterdammer: „De burgemeester moet niet verkozen kunnen worden tot beste politicus van Rotterdam. Hij staat boven de partijen en is niet gekozen door de bevolking.”

Marcel Boogers, hoogleraar bestuurskunde: „Een burgemeester zit in een lastige spagaat. Hij is benoemd door de Kroon en staat boven de politieke partijen. Tegelijkertijd wordt politiek leiderschap van hem of haar verwacht. Aboutaleb mengt zich weliswaar in het nationale politieke debat, maar niet als lokaal politicus. Terwijl zijn rol in Rotterdam ligt. Daarom is hij terecht niet genomineerd. Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover een raadslid of wethouder die op de achtergrond opereert en niet op kan tegen al die media-aandacht.”

    • Caspar Naber