ABN Amro opent hoger na beursgang

Het aandeel was na beursgang 18,18 euro, hoger dan de introductieprijs van 17,75 euro.

Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, opent met een gongslag de beursgang van ABN.
Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, opent met een gongslag de beursgang van ABN. ANP / Koen van Weel

Na zeven jaar is ABN Amro weer een beursgenoteerd bedrijf. De openingskoers van het aandeel van ABN Amro was 18,18 euro, 2,5 procent meer dan de introductieprijs van 17,75 euro per aandeel. Beleggers ontvangen de terugkeer van de bank op de beurs positief.

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Wat ik al eerder indiceerde: uitgifteprijs van 17,75 euro #ABNAmro aandelen gekozen om meteen door de 18 te breken. #pt

Een “goede start”, zei topman Gerrit Zalm, die een ingetogen toespraak hield nadat hij de gong had geslagen, aldus onze financieel redacteur Chris Hensen.

Twitter avatar chrishensen chrishensen Geen jubelspeech van zalm. Gewoon mooi.ingetogen: ‘we zijn weer terug, terug op de beurs. En dat is mooi.’ Punt

Ideaal scenario

Een iets hogere openingskoers dan introductieprijs is “vrij ideaal”, zegt onze redacteur Maarten Schinkel:

“Het is gangbaar dat het aandeel iets stijgt als een bedrijf naar de beurs is. Begeleidende banken houden de koers wat in toom door extra aandelen uit te geven, zodat de prijs binnen een bepaalde bandbreedte blijft. Anders gaan beleggers klagen, dat de prijs te laag is ingeschat.”

188 miljoen aan aandelen

Eerder schreven we al dat de vraag waarschijnlijk groter zou zijn dan het aanbod. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft tien procent van de aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers. Zij konden zich tot woensdagavond half 6 inschrijven.

De in 2008 genationaliseerde bank geeft in totaal 188 miljoen aandelen uit. Daarmee komt 23 procent van de bank op de beurs. Het levert de staat zo’n 3,8 miljard euro op. De totale waarde van de bank komt uit op circa 16,7 miljard euro. Het is de grootste beursgang van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008.

Reactie Dijsselbloem

In een eerste reactie, een uur na het begin van de handel zei minister Dijsselbloem tevreden te zijn.

“ABN Amro is terug naar de beurs. Het proces is goed verlopen, met eigenlijk alleen maar goede reacties en veel interesse van verschillende type beleggers. Dus tevreden.”

De introductieprijs van 17,75 euro vindt hij niet te laag, nu de openingskoers ver boven de 18 euro lag – waarmee de staat zo’n 80 miljoen aan inkomsten mistte.

“De prijs komt tot stand aan de hand van de belangstelling vooraf, waarbij we ook gekeken hebben naar de mix van beleggers. En we wilden ervoor zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zijn was. Dit was dus een prima prijs. Ik volg de koers met interesse, maar ik ga er niet per uur een reactie op geven.”

De minister hoopt op een “voorzichtige opgaande lijn” de komende maanden. “Dat is goed voor de mensen die nu zijn ingestapt, goed voor de bank en ook goed voor de staat, omdat we nog 80 procent van de aandelen te gaan hebben.” De volgende tranche aandelen die op de markt komen, zal op z’n vroegst pas over een half jaar zijn. “Dit was nog maar de eerste stap en die is goed gegaan.”

Dijsselbloem is tevreden over topman Gerrit Zalm, zijn verre voorganger op Financiën.

“Hij heeft zijn stempel op deze beursgang gedrukt. Er is natuurlijk een link tussen zijn eigen degelijkheid en soberheid en de uitstraling die de bank nu heeft. De bank staat er nu fundamenteel beter voor; hij heeft er bijna met een soort Zalmnorm de kosten omlaag gedrukt.”