Aandeel ABN Amro kost 17,75 euro

De totale waarde van de aangeboden aandelen is circa 3,3 miljard euro. In totaal worden 188 miljoen aandelen verkocht.

Logo van ABN Amro Foto Remko de Waal / ANP

Een aandeel ABN Amro kost vandaag bij het openen van de beurs 17,75 euro. Dat heeft de bank vrijdagochtend laten weten in een persbericht.

De prijs komt overeen met de huidige waardering van 16,7 miljard euro voor de bank, aldus ABN Amro. In totaal worden 188 miljoen aandelen verkocht. Dat is, exclusief de overtoewijzingsoptie, zo´n 20 procent van het totaal.

Het is ook minder dan de vraag. Volgens verschillende media is de vraag groter dan het aanbod. Tot woensdagmiddag 17.30 uur konden particulieren zich voor aandelen inschrijven. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft tien procent van de aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers. De totale waarde van de aangeboden aandelen is circa 3,3 miljard euro.

Mogelijk hogere waarde

De waarde van de beursgang kan nog met zo’n 500 miljoen euro oplopen als de begeleidende banken volledig gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen, meldt persbureau ANP. Daarvoor hebben zij maximaal dertig dagen de tijd.

Internationale zakenbanken gaven eerst aan dat een aandeel tussen de 16 en 20 euro zou kosten. Dat werd vernauwd naar tussen de 17 en 19 euro en vervolgens naar tussen de 17,50 en 18 euro.

Renteswaps

De Stichting Swapschade en de Stichting Renteswapschadeclaim riepen het ministerie van Financiën woensdag op de beursgang van ABN Amro uit te stellen. De rechter deed een voor ABN Amro nadelige uitspraak in een zaak rondom renteswaps. Dat zou de bank volgens voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Swapschade drie miljard euro kunnen kosten. Het ministerie van Financiën wees dat verzoek af.

ABN Amro werd in 2008 op het dieptepunt van de economische crisis genationaliseerd. De Nederlandse Staat stak toen 22 euro in de noodlijdende bank. Het is nog niet bekend of de Staat dat hele bedrag kan terugverdienen met de aandelenuitgifte. Het duurt vermoedelijk nog jaren voordat ABN Amro weer geheel in private handen is.

    • Casper van der Veen