Volvo presenteert interieur voor zelf-rijdende auto

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een boek lezen of een filmpje kijken terwijl je auto je naar het werk rijdt. Als het aan Volvo ligt, kan dat binnen een jaar of twee. De autofabrikant heeft een ontwerp naar buiten gebracht voor het interieur van een zelf-rijdende auto. The Washington Post heeft een filmpje:

Wie geen zin heeft om zelf te rijden kan de auto in ‘relax modus’ zetten en de wagen rijdt op de automatische piloot verder. Het stuur schuift naar achteren, de bestuurdersstoel gaat in ligstand, het dashboardkastje verandert in een televisie en uit het portier klapt een tafeltje met koffiebekerhouder. Volgens Volvo is de autonome modus van de auto alleen beschikbaar op de snelweg.

Hoe de buitenkant van de auto er uit komt te zien is nog niet bekend. Volvo hoopt de auto in 2017 of 2018 klaar te hebben voor publieke tests.

‘Fed gaat in december rente verhogen’

Een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, is voor een renteverhoging in december. Dat schrijft de Financial Times op basis van de notulen van de laatste vergadering van de Fed.

Voorwaarde voor de rentestap is wel dat er een stijgende lijn in de economie blijft zitten en dat zich geen ‘onverwachte schokken’ voor doen. Een aantal centrale bankiers waarschuwen echter dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat de informatie die in december beschikbaar is een verhoging toestaat. Zij vragen zich af of de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een plotselinge terugval op te kunnen vangen, aangezien de centrale bank ten tijde van ultra lage tarieven weinig monetaire kracht heeft.

Of de rentestap er daadwerkelijk komt zal blijken na de laatste Fed vergadering van dit jaar, op 16 december. Een renteverhoging van het huidige historisch lage niveau, zou de eerste zijn sinds 2006.

Slachtoffers Madoff krijgen 1,4 miljard terug

Voormalige klanten van Amerikaanse meesteroplichter Bernie Madoff krijgen 1,4 miljard Amerikaanse dollar terug. Dat meldt de New York Times.

Het gaat uitsluitend om individuele gedupeerden. De betalingen lopen uiteen van 1,2 tot ruim 200 miljoen dollar. Het geld is op last van de Amerikaanse faillissementsrechtbank vrijgegeven door de beheerder van Madoff’s investeringsmaatschappij. Eerder werd al ruim negen miljard dollar aan slachtoffers terugbetaald.

Zakenman Madoff wist met zogeheten ponzifraude - een soort piramidespel - duizenden investeerders in totaal bijna 65 miljard dollar afhandig te maken. Nederlandse financiële instellingen en beleggers verloren naar schatting twee miljard euro aan Madoff.

De grootscheepse fraude kwam in december 2008 aan het licht. De 77-jarige Madoff zit een gevangenisstraf van 150 jaar uit.

    • Ester Meerman