Vermoedelijk brein achter aanslagen Parijs gedood

Hij kwam om bij de politieactie van woensdag, zo bevestigt de openbaar aanklager donderdag.

Een archieffoto van Abdelhamid Abaaoud.
Een archieffoto van Abdelhamid Abaaoud. Foto EPA

Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is tijdens de grootschalige politieactie in Saint-Denis gedood. De 28-jarige Belg was een van de mensen die zich had verschanst in een appartement in de Parijse voorstad, zo bevestigde de openbaar aanklager François Molins zojuist aan persbureau AFP.

Verschillende media schreven woensdagavond al dat Abaaoud bij de bestorming van dat appartement was gedood, maar dat kon aanvankelijk niet worden bevestigd door de Franse autoriteiten. Na onderzoek van het stoffelijk overschot kan de aanklager nu met zekerheid zeggen dat Abaaoud de omgekomen man is.

Bij de grootschalige antiterreuractie in Saint-Denis - die gepaard ging met hevige vuurgevechten en explosies – werden in totaal zeven verdachten aangehouden. Twee andere verdachten kwamen bij de operatie om. Naast een vrouw die zichzelf opblies met een bomgordel ging het om een man die gedood werd door een politiekogel: Abaaoud, naar nu blijkt.

Franse premier reageert verheugd

De Franse premier Manuel Valls liet donderdagmiddag weten verheugd te zijn dat “een van de breinen” achter de aanslagen is gedood. Hij benadrukte daarbij dat Abaaoud mogelijk niet de enige bedenker is. Zo wordt bijvoorbeeld Salah Abdeslam, die vrijdag betrokken was bij de aanvallen op restaurants, voor zover bekend nog altijd gezocht.

De naam van Abaaoud dook na de aanslagen in Parijs eigenlijk vrijwel meteen op. Hij zou volgens de politie het brein zijn achter het bloedbad, dat aan 132 mensen het leven heeft gekost. Ook was hij mogelijk betrokken de mislukte aanslag op een Thalystrein in augustus en de eveneens mislukte aanslag op een kerk in het Franse Villejuif in april.

Een jihadist met heldenstatus

Naast de meestgezochte man in Frankrijk en omstreden was Abaaoud volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten ook “de meest flamboyante en mediagenieke” Belg in de rijen van Islamitische Staat. De kruidenierszoon uit het Brusselse Molenbeek vertoonde zich graag op sociale media.

“Zijn heldenstatus in jihadistenkring bevestigde hij door vanuit Syrië ettelijke keren op en neer naar Europa te reizen zonder door de politie te worden gearresteerd. Begin vorig jaar liet hij bovendien zijn toen 13-jarige broer Younès overkomen uit Brussel, tot wanhoop van zijn familie in Brussel.”

Naast Abaaoud is bij de politieactie in Saint-Denis ook het nichtje van de IS-strijder zijn omgekomen, zo melden bronnen bij de politie aan persbureau AP. Zij zou de vrouw zijn die zich met een bomgordel opblies.

Lees ook het profiel dat NRC over Abaaoud maakte: Jihadi Abaaoud vertoonde zich graag op sociale media