‘Testmachinist verongelukte TGV reed veel te hard’

De machinist reed volgens vervoerder SNCF 265 in plaats van 176 km/u.

De trein kwam bij het ongeluk in een kanaal terecht.
De trein kwam bij het ongeluk in een kanaal terecht. Foto Vincent Kessler / Reuters

De TGV die zaterdag verongelukte tijdens een testrit is ontspoord omdat hij met te hoge snelheid de bocht in ging. Blijkt uit de voorlopige onderzoeksresultaten (pdf) van treinmaatschappij SNCF. Bij het ongeluk kwamen elf mensen om het leven en raakten 42 mensen gewond. Drie mensen zijn er slecht aan toe.

De trein reed op een nieuw traject tussen Parijs en Straatsburg dat in april geopend moet worden. Het ongeluk gebeurde bij het dorp Eckwersheim.

Negentig kilometer per uur te hard

Volgens de SNCF reed de trein aan het begin van de bocht 265 kilometer per uur, in plaats van 176. De machinist begon te laat met remmen, waardoor de trein met 243 kilometer per uur ontspoorde. De onderzoekers hebben geen mankementen aan het spoor of aan de trein vastgesteld die het ongeluk veroorzaakt kunnen hebben.

De machinist overleefde het ongeluk en heeft tegenover justitie ontkend te hard gereden te hebben. Aan boord van de trein waren medewerkers van SNCF, hun familieleden en andere gasten. Er waren ook kinderen aan boord.