Rusland gaat kerncentrale in Egypte financieren

Het akkoord past binnen de context van de recent aangehaalde banden tussen Rusland en Egypte.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Egyptische collega Abdel Fattah al-Sisi tijdens een ontmoeting in Moskou in oktober. Foto Alexander Zemlianichenko / EPA

Egypte en Rusland tekenden donderdag een akkoord over de bouw van een kerncentrale in Egypte. Dat bevestigt de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi op de staatstelevisie, meldt persbureau Reuters, na berichtgeving van het Russische persbureau Interfax.

De centrale komt bij Dabaa, in het noorden van Egypte, en zal in 2022 klaar moeten zijn, volgens een woordvoerder van de Russische staatsbedrijf Rosatom. De kerncentrale zal vier reactoren krijgen.

Financiering

Het is niet bekend hoeveel de bouw kost. Wel verstrekt Rusland Egypte een lening om het project te financieren. Volgens Sisi zal die lening in 35 jaar afbetaald worden:

“De kosten van deze lening zullen niet uit de Egyptische kas betaald worden, maar gedekt worden door de energieproductie van de centrale.”

De deal tussen Moskou en Kaïro was al eerder aangekondigd. Egypte overweegt al sinds de jaren tachtig om een kerncentrale te bouwen bij Dabaa.

Banden tussen Rusland en Egypte

Het akkoord past in aangehaalde banden tussen Rusland en Egypte sinds Sisi aan de macht is. Rusland levert onder andere wapens aan Egypte

    • Menno Sedee