‘Recordbedrag boetes voor farmaceuten’

De Inspectie gaf onder meer boetes omdat farmaceuten incomplete informatie verstrekten.

ANP / Lex van Lieshout

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar een recordbedrag aan boetes gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege verboden reclame voor geneesmiddelen. Dat meldt de Volkskrant, op basis van documenten die de krant verkreeg via de Wet openbaarheid bestuur.

Farmaceuten zouden vorig jaar 836.123 euro boete hebben gekregen: het hoogste bedrag sinds de invoering van de Geneesmiddelenwet in 2007, waardoor de IGZ de bevoegdheid kreeg boetes op te leggen. Het gaat veelal om vergrijpen zoals het pamperen van artsen en apothekers of het verstrekken van incomplete informatie. Ook maken farmaceuten reclame voor middelen waarvoor dat verboden is.

De boetes staan in schril contrast met de winsten van farmaceutische concerns. De tien grootste farmabedrijven maakten vorig jaar 70 miljard euro winst. De inspectie mag maximaal een boete van 450.000 euro opleggen, een boete die de inspectie nog nooit zou hebben opgelegd. In zeven jaar tijd legde de IGZ volgens de IGZ in totaal bijna 2 miljoen euro boetes op.

Het vaakst zouden boetes zijn opgelegd omdat farmaceuten reclame maken voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn; 992.000 euro in totaal.

Dat farmaceuten op allerlei ongeoorloofde manieren hun producten proberen te verkopen, is al jaren bekend. Lees hierover ook: Geneesmiddelen zijn gevaarlijk, een interview met Peter Gøtzsche, die in de farmaceutische industrie werkte maar in verzet kwam en de gezondheidszorg nu ‘corrupt’ noemt, Alleen de pillenindustrie werd gelukkiger van antidepressiva en Ach, die paar bijwerkingen
    • Mirjam Remie