‘Prijs voor aandeel ABN Amro vastgesteld op 17,50 euro’

De bank keert morgen terug op de beurs. Er is van beleggers meer vraag naar het aandeel, dan ABN Amro kan bieden.

Gerrit Zalm brieft de pers over de beursgang van ABN Amro. Foto Evert Elzinga / ANP

Een aandeel ABN Amro kost morgenochtend bij de beursgang van de bank 17,50 euro. Dat meldt zakenwebsite Bloomberg op basis van ingewijden. De bank geeft in totaal 188 miljoen aandelen uit. Daarmee komt 23 procent van de bank op de beurs. Het levert de staat 3,8 miljard euro op.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft tien procent van de aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers. Het aandeel is populair. Volgens verschillende media is de vraag groter dan het aanbod. Tot woensdagmiddag 17.30 uur konden particulieren zich voor aandelen inschrijven.

Bandbreedte

Internationale zakenbanken gaven eerst aan dat een aandeel tussen de 16 en 20 euro zou kosten. Dat werd vernauwd naar tussen de 17 en 19 euro en vervolgens naar tussen de 17,50 en 18 euro.

De Stichting Swapschade en de Stichting Renteswapschadeclaim riepen het ministerie van Financiën woensdag op de beursgang van ABN Amro uit te stellen. De rechter deed een voor ABN Amro nadelige uitspraak in een zaak rondom renteswaps. Dat zou de bank volgens voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Swapschade drie miljard euro kunnen kosten. Het ministerie van Financiën wees dat verzoek af.

    • Joram Bolle