Oppositie vindt 200 miljoen extra voor Justitie niet genoeg

De steun van de oppositiepartijen is belangrijk om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

Foto ANP

Het kabinet moet nog eens 200 miljoen euro extra uittrekken voor de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat eisen oppositiepartijen CDA, SP en D66. De steun van deze partijen is belangrijk om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

Dinsdag lekte al uit dat de coalitie 200 miljoen euro extra wil uitgeven aan justitie. Maar de oppositie vindt dit niet genoeg. Het geld is nodig voor het repareren van ‘gaten’: in de begroting wordt gerekend op meevallers door wetsvoorstellen die er waarschijnlijk niet komen, vanwege gebrek aan politieke steun. Bijvoorbeeld het verhogen van de kosten om een rechtszaak aan te spannen. Ook heeft minister Van der Steur meer geld beschikbaar gesteld voor de onderhandelingen met politiebonden over arbeidsvoorwaarden.

De oppositiepartijen willen meer structurele investeringen in politie, OM en rechtspraak. Afgelopen maanden verschenen verschillende kritische rapporten over de deze organisaties. Vorige maand was de Algemene Rekenkamer kritisch over de reorganisatie van de politie. De tijd die ervoor wordt gereserveerd is “krap” is en de ambities zijn groot, schreef de Rekenkamer. In september concludeerde de Galan Groep in opdracht van het Openbaar Ministerie dat de geplande bezuinigingen op het OM niet haalbaar zijn.

    • Christiaan Pelgrim