Hockeybond stelt onderzoek in naar naslaan Bos

Zondag sloeg Willemijn Bos haar tegenstander keihard na. Voorlopig is de speelster van Laren twee duels geschorst.

Willemijn Bos (r) passeert de Belgische Manon Simons tijdens de wedstrijd tussen de dames van Nederland en Belgie bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen, eerder dit jaar. Foto Koen Suyk/ANP

De tuchtcommissie van de hockeybond stelt een onderzoek in naar een overtreding van Laren-speelster Willemijn Bos in de wedstrijd tegen Pinoké afgelopen zondag. De international sloeg Fréderique Malefason van Pinoké van achteren hard na, terwijl er geen bal in de buurt was. Voor zo’n overtreding wordt normaal gesproken een rode kaart gegeven, maar in dit geval werd de actie niet door de scheidsrechters opgemerkt.

De videobeelden van de overtreding circuleerden al snel op sociale media. Bos, die niet bekendstaat als een harde speelster, moet vrezen voor een zware straf. Bij wijze van boetedoening besloot de international zelf al de eerstvolgende competitiewedstrijd, zondag tegen SCHC, niet in actie te komen. Vervolgens schorste Laren haar voor twee duels.

„Ik wist meteen dat het om naslaan ging”, stelt Fréderique Malefason op hockey.nl. „Willemijn had de bal en ik snij haar, een beetje bewust, af. Vervolgens was de bal al weg en voel ik een harde tik op mijn been.” De Pinoké-speelster zag de beelden van het incident later terug. „Daar schrok ik wel van. Dat is een beweging die niet op het hockeyveld thuishoort.”

De schuldbewuste Bos bood haar tegenstandster maandagavond al haar excuses aan. „Ik ben ontzettend geschrokken van mijn eigen actie.”

Zes duels schorsing

De hockeyster, die sinds 2010 voor het nationale team uitkomt, zegt op hockey.nl dat ze met haar actie niet de bedoeling had Malefason te schaden. „Ik hecht ontzettend veel waarde aan sportief gedrag op en om het veld.”

In 2013 kreeg hockeyer Valentin Verga van Amsterdam een schorsing van zes wedstrijden voor een onbesuisde overtreding op Rotterdam-speler en collega-international Seve van Ass. Van Ass raakte bij de charge van Verga tijdens een competitieduel tien tanden kwijt en liep een kaakbreuk op. Verga raakte Van Ass door een wilde zwaai met zijn stick vol op diens mond.

    • Bas Tooms