Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Nieuwe cd Adele niet via streamingdiensten verkrijgbaar

Haar vorige albums ’19’ en ’21’, zijn wel via Spotify te beluisteren.

Vier jaar na haar succesvolle plaat 21 komt de Britse zangeres Adele met haar nieuwe album.
Vier jaar na haar succesvolle plaat 21 komt de Britse zangeres Adele met haar nieuwe album. Foto Alexander Schippers / EPA

Adele’s nieuwe album 25, dat vrijdag verschijnt, zal niet te beluisteren zijn via streamingdiensten zoals Apple Music of Spotify. De Britse zangeres zou zelf betrokken zijn bij die beslissing, zo schrijft The New York Times.

Vier jaar na haar succesvolle plaat 21 komt de Britse zangeres Adele met haar nieuwe album. De single daarvan ‘Hello’ die vorige week uitkwam, heeft al records gebroken. Het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard magazine schreef woensdag dat experts verwachten dat het album in de eerste week al zo’n 2,5 miljoen keer verkocht gaat worden.

Dat zou de grootste verkoop van een album zijn sinds dat van de Amerikaanse boyband *NSYNC “No Strings Attached”. Zij verkochten in 2000 meer dan 2,4 miljoen albums in de eerste week.

Spotify

Spotify heeft in een verklaring aan persbureau Reuters laten weten dat het inderdaad klopt dat Adele haar nieuwe album niet via de streamingdienst te verkijgen is. De streamingdienst hoopt wel dat Adele haar album later alsnog via Spotify gaat aanbieden. Haar albums 19 en 21 zijn wel te beluisteren via de dienst.

Vorig jaar haalde Taylor Swift plotseling al haar albums van Spotify. En dat had het Zweedse bedrijf aan zichzelf te danken, zo legde ze toen uit. Swift vindt de vergoeding van tussen de 0,006 en 0,0084 dollar per afgespeeld nummer - minder dan een cent per liedje dus - veel te weinig. “Moderne piraterij”, noemde Swift het in The Wall Street Journal enkele maanden daarvoor.

Ook stelde Swift haar album 1989 niet beschikbaar op Apple Music, omdat het volgens haar belachelijk zou zijn dat Apple tijdens de proefperiode van drie maanden die gebruikers hebben artiesten en producenten niet compenseert. Binnen een etmaal kondigde Apple aan dat Swift gelijk had en ze artiesten toch gaan betalen voor die proefperiodes. Sindsdien zijn haar albums op die streamingdienst weer te beluisteren.