Mechanical Techno - de pianola van de dansmuziek

Bekijk de beatmachine van de Londense kunstenaar Graham Dunning.

Iedere technomachine is anders, zegt de maker. Screenshot YouTube

Pianomuziek heeft de pianola; techno heeft Mechanical Techno. De Londense kunstenaar en muzikant Graham Dunning heeft een apparaat gebouwd dat mechanisch een beat maakt met metalen plaatjes, kastjes, muntjes, kapotte platen en één draaitafel.

Dunning wil visuele elementen combineren met audio, zegt hij in een interview met Create Digital Music. Zijn technomachine doet dat. Door een standaard draaitafel voor dj’s uit te breiden met een langere as, vrijstaande armen en losse apparaten creëerde hij een soort mechanische drumcomputer. Het doel: “de geest in de machine vrijlaten”, aldus Dunning.

Dunning treedt op met zijn machines. Iedere keer zijn ze anders, schrijft hij op zijn website:

“Iedere opstelling is uniek. De techniek is per definitie klunzig en kwetsbaar, wat vaak leidt tot fouten en ongelukjes. De elementen toeval en onvoorspelbaarheid leiden tot composities die ik nooit bewust zou maken.”

Bekijk hier een filmpje over Mechanical Techno dat Dunning op YouTube heeft geplaatst: