België wil Syriëgangers vastzetten

België wil Syriëgangers gaan vastzetten wanneer zij terugkeren op Belgische bodem. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel donderdagochtend aangekondigd in de strijd tegen extremisme. In reactie op de aanslagen in Parijs en het feit dat de verdachten zich vrijelijk door de Europa hebben kunnen bewegen, hebben meerdere landen hun veiligheidsregime aangescherpt.

Michel wil ook een wetswijziging die de termijn voor voorlopige hechtenis voor terreurverdachten moet oprekken van 24 naar 72 uur. Hij kondigde daarnaast aan volgend jaar 400 miljoen euro extra uit te trekken voor de inlichtingendiensten en het volgen van extremisten. Websites die haat zaaien worden afgesloten.

Het Franse parlement sprak over verlenging van de noodtoestand tot februari. Een grote demonstratie die in het kader van de klimaattop in Parijs gepland stond voor 29 november kan geen doorgang vinden, besloot de regering. Als gevolg daarvan mogen politieagenten voortaan ook buiten diensttijd hun dienstwapen bij zich dragen, zei een woordvoerder van de nationale politie volgens verschillende Franse media. Premier Valls liet verder weten dat het risico bestaat op een aanval met chemische wapens.

Ook in Zweden is het terroristische dreigingsniveau naar boven bijgesteld. Amerika zou ondertussen hebben gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in Italië, meldde persbureau Reuters. (NRC)