Gesloten liveblog

Teruglezen: ‘brein’ aanslagen is officieel dood, onderzoek naar verdachte auto R’dam

Dit gebeurde er vandaag

Bedankt voor het volgen. We sluiten dit liveblog nu af. De laatste ontwikkelingen:

 • Het is officieel bevestigd dat het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, de 28-jarige Abdelhamid Abaaoud, is gedood tijdens de antiterreuractie woensdag in Saint-Denis. Abaaoud zou ook betrokken zijn bij 4 tot 6 verijdelde aanslagen, zoals op een Thalystrein in augustus en op een kerk in het Franse Villejuif in april.
 • Salah Abdeslam, ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen, zou gesignaleerd zijn in Brussel. Bij congresgebouwen zijn sluipschutters en zwaarbewapende agenten gezien en op universiteiten zouden alle activiteiten zijn opgeschort. Studenten zouden zijn geëvacueerd. Het zoekgebied naar Abdeslam is uitgebreid naar Nederland, meldde CNN vanavond.
 • België trekt 400 miljoen euro extra uit voor de strijd tegen terreur. Die mededeling deed de premier Charles Michel in het Belgische parlement. Het extra budget wordt onder meer ingezet om meer mensen aan te nemen voor beveiliging en de verspreiding van haatberichten aan te pakken.
 • De Brusselse politie heeft opnieuw huiszoekingen in Brussel gedaan. De invallen waren gericht op de kennissenkring van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het stadion. Er werden zeven arrestaties verricht. Later werden nog twee verdachten opgepakt in België. De Zweedse politie arresteerde vanavond de terreurverdachte Mutar Muthanna Majid.
 • De Nederlandse politie deed onderzoek naar een "verdachte" auto met een Belgisch kenteken aan de Westersingel in Rotterdam. Drie mensen zijn aangehouden.
 • Bij alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League wordt komend weekeinde een minuut stilte gehouden wegens de aanslagen in Parijs.
 • Het Franse parlement heeft de verlenging van de noodtoestand van drie maanden goedgekeurd. Het ging om een voorstel van president Hollande. Morgen gaat de Franse senaat nog over het voorstel stemmen.
 • Dat Nederland in oorlog is met Islamitische Staat is "een feitelijke constatering". Dat herhaalde Mark Rutte donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs. Ook vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) staat achter Rutte's uitspraak. Het kabinet gaat na de aanslagen in Parijs nog weinig nieuwe veiligheidsmaatregelen nemen.
 • De documentaire over Eagles of Death Metal is teruggetrokken van IDFA. De band stond tijdens de aanslagen van vrijdag op het podium in Bataclan.

Straat in Rotterdam vrijgegeven

De politie deed vanavond onderzoek naar een "verdachte" auto met een Belgisch kenteken aan de Westersingel in Rotterdam. Drie mensen zijn aangehouden. De straat is inmiddels vrijgegeven.

Twitter avatar HWHofs Henrik-Willem Hofs Politielinten zijn weg. Westersingel is weer vrijgegeven. De bewuste auto staat er nog. Best bizar. https://t.co/rUzwPWTD2P

'Zoekgebied Abdeslam uitgebreid naar Nederland'

CNN meldt dat het zoekgebied naar Salah Abdeslam is uitgebreid naar Nederland. Bekijk hieronder een screenshot van de uitzending:

Twitter avatar sdejel Steven de Jel Zoektocht naar 8e terrorist van de #ParisAttacks is volgens @CNN uitgebreid naar Nederland. https://t.co/5ZSRLOrbBZ

Belgische media: Salah Abdeslam gezien in Brussel

Salah Abdeslam, verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, is gesignaleerd in Brussel, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Eerder vandaag zei de Franse premier Manuel Valls dat hij niet wist waar de 26-jarige internationaal gezochte terreurverdachte zich zou bevinden. Bij congresgebouwen zijn sluipschutters en zwaarbewapende agenten gezien. Op universiteiten zouden alle activiteiten zijn opgeschort. Studenten zouden zijn geëvacueerd.

De Université libre de Bruxelles spreekt van een "voorzorgsmaatregel".

Twitter avatar ULBruxelles ULB L'ULB ferme les lieux de grand rassemblement ce soir. Pas de menace directe mais un conseil de précaution donné par la police

Twitter avatar VUBrussel VUB @_Dylanramosg Geen vrees... alles is veilig en rustig op de campus. Enkel het feest in de BSG-zaal werd uit voorzorg stop gezet

Eerder deze week bleek dat Salah Abdeslam begin februari is aangehouden door de Nederlandse politie. Hij kreeg na een controle bij Gorinchem een bekeuring wegens het bezit van softdrugs. Ook zijn broer Brahim Abdeslam zat in de auto. Hij blies zichzelf vrijdag op bij Boulevard Voltaire.

Onderzoek naar verdachte auto

De politie doet onderzoek naar een "verdachte" auto met een Belgisch kenteken aan de Westersingel in Rotterdam (maps), schrijft persdienst ANP. Het zou gaan om een witte Mercedes. In de auto zijn geen mensen aangetroffen.

Leo Roubos, journalist bij RTV Rijnmond:

Twitter avatar leoroubos Leo Roubos Arrestatieteam op Westersingel #Rotterdam vanwege verdachte Belgische auto. @RTV_Rijnmond https://t.co/D2YmZS03vJ

De politie zou drie mensen hebben aangehouden, zo meldt de NOS. Het kenteken zou zijn herkend door een automatisch camerasysteem. De straat is afgezet en een politiehelikopter vliegt boven het gebied.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zat in een restaurant in de buurt en is uit voorzorg door de politie weggevoerd.

Politie doet onderzoek bij, aan en rond een auto met Belgisch kenteken op de Westersingel in Rotterdam. De politie bestempelt de auto als 'verdacht'.

Politie doet onderzoek bij, aan en rond een auto met Belgisch kenteken op de Westersingel in Rotterdam. De politie bestempelt de auto als 'verdacht'. Foto ANP / BAS CZERWINSKI

Een foto van Mutar Muthanna Majid

Deze foto van Mutar Muthanna Majid verspreidde de Zweedse media donderdag:

Twitter avatar SvD Svenska Dagbladet Poliskällor till Aftonbladet: Misstänkte terroristen kan ha flera medhjälpare i Sverige. https://t.co/zkCsmID8rP https://t.co/Uunvmwr6aj

'Terreurverdachte Mutar Muthanna Majid aangehouden door Zweedse politie'

De Zweedse politie heeft de terreurverdachte Mutar Muthanna Majid gearresteerd. Dat melden Zweedse media. Majid wordt verdacht van betrokkenheid bij de Parijse aanslagen.

Twitter avatar Conflicts Conflict News BREAKING: Swedish police have arrested terror suspect Mutar Muthanna Majid: Swedish news agency - Reuters

Fransen melden zich massaal aan bij het leger

Sinds de aanslagen van afgelopen vrijdag melden Fransen zich massaal aan bij het leger, volgens cijfers die de Franse krant Le Monde verzamelde. In 2014 contacteerden tussen de 100 tot 150 jongeren per dag, na 'Charlie Hebdo' steeg dat aantal al tijdelijk naar 400. Nu melden zich 1500 jongeren per dag aan, aldus de krant.

Hollande bevroor de bezuinigingen op defensie al vanwege de aanslagen. Daardoor heeft het Franse leger in 2015 15.000 nieuwe rekruten nodig, aldus hoofd marketing en communicatie van de rekruteringsafdeling Col Eric De Lapresle, en 16.000 in 2016.

Het leger verwacht dit jaar in totaal 160.000 aanvragen, vergeleken met 120.000 vorig jaar. Door selectie zullen uiteindelijk 35.000 dossiers geaccepteerd worden.

Lees meer bij Le Monde.

Marokkaanse inlichtingendienst zette Fransen op het spoor van Abaaoud

Een Marokkaanse inlichtingendienst heeft de Franse onderzoekers op het spoor gebracht van Belgisch-Marokkaanse Abdelhamid Abaaoud, het vermeende 'brein' achter de Parijse aanslagen. Dat meldt persbureau AFP op basis van "een bron dichtbij het onderzoek". Abaaoud werd woensdag gedood tijdens een antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Ook andere inlichtingendiensten zouden de Fransen geholpen hebben, maar "met name" de Marokkaanse, aldus AFP.

Vrijdag ontmoet de Franse president François Hollande de koning van Marokko, Mohammed VI.

Amerikaans Huis van Afgevaardigden vóór strengere veiligheidscontroles voor Syriërs

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is donderdag met ruime meerderheid akkoord gegaan met een wet die strengere veiligheidscontroles van Syrische vluchtelingen mogelijk maakt. Het Huis negeerde daarmee het veto-dreigement van president Barack Obama. De stemming is een directe reactie op de aanslagen in Parijs. Ook Irakese vluchtelingen kunnen strenger worden gecontroleerd.

Ook een deel van de Obama's Democratische partij stemde voor de wet; 47 van de 188 Democraten waren voor. Het plan van Obama om volgend jaar 10.000 Syrische vluchtelingen op te nemen werd uitgesteld.

Twitter avatar StateDept Department of State .@StatePRM’s Simon Henshaw has just provided an overview of U.S. #refugee screening procedures. Watch it here. https://t.co/EjolTc2wrx

.@StatePRM’s Simon Henshaw has just provided an overview of U.S. #refugee screening procedures. Watch it here. https://t.co/EjolTc2wrx

— Department of State (@StateDept) November 19, 2015

Premier Frankrijk: Geen idee waar terreurverdachte Abdeslam is

De Franse premier Manuel Valls zegt niet te weten of de internationaal gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam zich in Frankrijk of in België bevindt.

Persbureau Reuters schrijft dat Valls ook niet weet of er momenteel nog groepen of individuen die gelinkt kunnen worden aan de aanslagen in Parijs actief zijn. "Dat is nog mogelijk", zo zegt de premier.

Eerder deze week bleek dat Salah Abdeslam, in begin februari staande gehouden is door de Nederlandse politie. Hij kreeg na een controle bij Gorinchem een bekeuring voor softdrugsbezit. Ook zijn broer Brahim Abdeslam zat in de auto. Hij blies zichzelf vrijdag op bij Boulevard Voltaire.

Restaurant waar 15 doden vielen betuigt medeleven met familie slachtoffers

Het personeel van het restaurant Le Carillon, waar vrijdag 15 mensen werden gedood bij de Parijse aanslagen, heeft een brief op de deur bevestigd, waarin het team medeleven betuigt met de familie van de slachtoffers.

Twitter avatar libe Libération Le message d'amour de l'équipe du Carillon aux victimes https://t.co/5WlKoYqviy https://t.co/VLOuDUIQsF

"We zouden hierbij onze diepste medeleven willen betuigen en onze solidariteit willen uiten met de familie van de slachtoffers, hun dierbaren en iedereen die de laatste 40 jaar deel uitmaakte van deze plek. Door de schok hebben we ons tot nu toe niet uitgedrukt, en hoe kan men woorden vinden op zo'n moment, maar onze gedachten zijn sinds vrijdag bij iedereen die een dierbare heeft verloren. (...) Laten we ons verenigen in onze rouw en hopen op gelukkigere en altijd broederlijke dagen. We houden van jullie. Le Carillon."

Extremistisch netwerk opgerold in Koeweit

Koerdische autoriteiten hebben in het land een extremistisch netwerk opgerold dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) financiert. Dat heeft het Koerdische staatspersbureau KUNA bekendgemaakt, zo schrijft persbureau Reuters.

Volgens de autoriteiten van het land leverde het netwerk wapens, waaronder raketten aan de terreurorganisatie. Het netwerk bestond uit een Libanees, iemand uit Egypte, vijf Syriërs, twee Australiërs en iemand uit Koeweit.

Aanslagen Parijs worden herdacht bij Stade de France

Bij het Stade de France verzamelen zich steeds meer mensen om de aanslagen in Parijs te herdenken. De burgemeester van Saint-Denis, waar het stadion ligt, deed daar vanmorgen een oproep toe. Onder andere burgemeester Anne Hidalgo van Parijs is bij de herdenking aanwezig.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo Vive Paris, vive Saint-Denis. Nous sommes debout, nous n’avons pas peur, nos villes continueront à vivre. https://t.co/h2UCjUhPdi

Manager Bataclan: Het theater gaat weer open

Foto Patrick Kocarik / AFP

Het theater Bataclan. Foto Patrick Kocarik / AFP

Dominique Revert, een van de managers van Bataclan in Parijs zegt in een interview met het Amerikaanse muziekblad Billboard dat het theater "sowieso" weer opengaat. Bij de aanslag op concertzaal Bataclan vrijdagavond vielen 89 doden. Revert:

"Het Bataclan zal heropenen, daar is geen twijfel over. Het zal zwaar zijn de eerstkomende maanden of misschien wel jaren, maar we zullen weer opengaan. Wij gaan ons niet overgeven."

Nog twee verdachten opgepakt in België

Er zijn vandaag nog twee verdachten opgepakt in België naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Vanmiddag werd al bekend dat er in het onderzoek naar Bilal Hadfi, een van de zelfmoordterroristen in Parijs, zeven mensen waren gearresteerd uit zijn kennissenkring. AFP meldt dat volgens de Belgische justitie de twee andere arrestaties zijn verricht in een breder onderzoek naar de aanslagen.

Politie doet huiszoeking in Frankrijk vlakbij Belgische grens

De Franse politie is momenteel bezig met een huiszoeking in het Franse dorp Charleville-Mézières, vlakbij de Belgische grens en op ongeveer drie uur rijden -met de auto- van Parijs. Volgens de Franse publieke omroepzender France 3 is er bij de inval zeker één man opgepakt met de Franse nationaliteit. Het zou volgens de omroep gaan om "een jonge bekeerling tot de islam".

Omwonenden hebben volgens een journalist ter plaatse een explosie gehoord, maar dat was volgens de politie om het huis binnen te komen.

Twitter avatar DanielSamulczyk Daniel Samulczyk Intervention rue du 11 novembre Mohon Charleville quartier bouclé @France3CA https://t.co/TBcX2pBoUp

'Geen bewijs dat Abaaoud ooit in Griekenland is geweest'

Volgens Griekenland is er geen bewijs dat Abdelhamid Abaaoud ooit in Griekenland is geweest. Dat zegt het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Reuters. Een woordvoerder:

“Er is niets opgedoken dat er op wijst dat deze persoon in Griekenland was.”

Eerder vandaag zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken dat een niet-Europese inlichtengendienst Frankrijk had verteld dat Abaaoud wél in Griekenland is geweest.

Solidariteitsdemonstratie bij oudste moskee van Parijs afgelast

Een solidariteitsdemonstratie bij de oudste moskee van Parijs die komende vrijdag had moeten plaatsvinden, is afgelast, meldt AP. Volgens een verklaring van imam Dalil Boubakeur van de Grote Moskee zouden er problemen zijn met de veiligheid. Honderden, waaronder de Parijse burgemeester Anne Hidalgo, zouden aanwezig zijn.

In Nederland staan veel moskeeën vrijdag wel stil bij de aanslagen. Het Contactorgaan Moslims en Overheid, waarbij 382 moskeeën zijn aangesloten, meldt dat volgens het ANP.

Abaaoud ronselde in Spanje vrouwen om te vechten voor IS

De doodgeschoten terrorist Abdelhamid Abaaoud heeft lange tijd geprobeerd in Spanje mensen te overtuigen om te vechten voor Islamitische Staat (IS). Dat zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz donderdag, zo schrijft persbureau AP.

Volgens de Spaanse minister had Abaaoud het vooral gemunt op vrouwen. Via sociale netwerksites probeerde hij hen te ronselen om te vechten voor IS en het kalifaat te bevolken in Irak en Syrië.

Koenders sluit bombarderen in Syrië niet uit

Intussen wordt het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken gedomineerd door de vraag of Nederland naar aanleiding van de aanslagen in Parijs ook doelen van IS in Syrië moet gaan bombarderen, zoals ons land nu al in Irak doet. Verschillende partijen, waaronder de VVD en het CDA, willen dat, maar het kabinet twijfelt al lange tijd over militaire inzet in Syrië.

Koenders zei zojuist in het debat dat hij begrijpt dat de vraag naar aanleiding van de aanslagen weer opkomt, maar hij vindt dat we geen "overhaaste beslissingen" moeten nemen.

Koenders vindt dat Nederland alleen in Syrië moet gaan bombarderen als dat bijdraagt aan een verbetering van de situatie in het land, maar daarvan is hij op dit moment niet overtuigd. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de landen die nu boven Syrië bombarderen onderling verdeeld zijn over een politieke oplossing voor het conflict in het land. Koenders sluit niet uit dat Nederland binnenkort zal beslissen ook in Syrië te gaan bombarderen:

"We kijken naar alle opties die nodig zijn om dit monster te verslaan."

Politie neemt zeven mensen mee voor verhoor na huiszoekingen Brussel

Bij de invallen die de Brusselse politie donderdagochtend deed op zes plaatsen, zijn zeven personen meegenomen voor verhoor. Dat meldt de Belgische krant De Standaard, op basis van het Federaal parket in Brussel .

De invallen vonden donderdagochtend plaats in de gemeente Molenbeek en in andere gedeeltes van Brussel. De huiszoekingen waren gericht op de kennissenkring van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het stadion de France, zei een functionaris van het Federaal pakket op voorwaarde van anonimiteit.

'Islamitische Staat bezig met ontwikkeling van chemische wapens'

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is bezig met het opzetten van een divisie dat zich richt op de ontwikkeling van chemische wapens. Dat zeggen anonieme Irakese en Amerikaanse bronnen bij inlichtingendiensten tegen persbureau AP. De speciale tak zou met de hulp van wetenschappers uit Irak, Syrië en omliggende gebieden onderzoek en experimenten uitvoeren.

Volgens de Amerikaanse bronnen is IS niet in staat om geavanceerde wapens te ontwikkelen, zoals zenuwgas. Tot nu toe wordt wel aangenomen dat IS mosterdgas gebruikt in Syrië en Irak. Vanochtend waarschuwde de Franse premier Manuel Valls al voor een potentiële aanval met chemische of biologische wapens.

'Veelkoppig monster dat niet met een toverstokje is te verslaan'

Het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs is voorbij, maar ook bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken staat de strijd tegen IS alweer centraal. Minister Koenders zegt in dat debat dat Nederland en zijn bondgenoten "koelbloedig en effectief", maar wel "bezonnen" moeten reageren.

Koenders noemt IS een "veelkoppig monster dat niet met een toverstokje is te verslaan". Op de vraag van CDA-Kamerlid Knops of Nederland in oorlog is zegt Koenders dat ons land inderdaad bombardementen op IS uitvoert in Irak en dat in die zin gesteld kan worden dat Nederland in oorlog is met IS.

Band trekt documentaire terug van IDFA

De documentaire over Eagles of Death Metal is teruggetrokken van IDFA. Dat hebben de band en de filmmakers besloten. De band stond tijdens de aanslagen van vrijdag op het podium in Bataclan. Alle optredens, waaronder een vraaggesprek met de frontman in Amsterdam, worden tot nader order afgeblazen.

Jesse Hughes zou zaterdag aanwezig zijn bij de vertoning van de film in de Melkweg in Amsterdam. De concertzaal had op zijn website al laten weten dat hij verstek moest laten gaan.

Bij de aanslag op Bataclan kwam een van de crewleden, merchandisemanager Nick Alexander, om het leven. De band kondigde op Facebook aan voorlopig alle optredens te schrappen, ook een optreden op het Eindhovense Speedfest van zaterdag.

De documentaire heet Redemption of the Devil en draait om de verjaardag van Jesse Hughes. Hij wordt veertig jaar. Welke invloed heeft dat op het leven van een rock 'n roll-ster, vragen de documentairemakers zich af in de trailer. De film ging op IDFA niet in première: hij is al sinds begin oktober te huur op iTunes.

Kamerdebat: Twijfel Van der Steur over voorstel Syriëgangers

VVD-fractievoorzitter Zijlstra stelde, met steun van zijn collega's Buma (CDA) en Van der Staaij (SGP), voor om het verblijven op het grondgebied van het 'kalifaat' van IS in Irak en Syrië strafbaar te stellen. Dit kan volgens Zijlstra helpen om teruggekeerde Syriëgangers strafrechtelijk aan te pakken.

Minister Van der Steur is niet enthousiast over het voorstel. Hij vreest dat het juridisch niet haalbaar en wees er ook op dat Syriëgangers al strafbaar zijn als in het kalifaat lid zijn geweest van een terroristische organisatie of daar misdrijven hebben gepleegd.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Zijlstra: juristen kunnen altijd wel bezwaren vinden. Wil doorzetten. Van der Steur vreest kritiek Raad van State en senaat #parijsdebat

'Parijs ontving geen informatie over aanwezigheid van Abaaoud in Europa'

Andere Europese landen hebben Frankrijk niet gewaarschuwd voor de aanwezigheid van het 'brein' achter de Parijse aanslagen Abdelhamid Abaaoud in Europa. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve donderdag tijdens een persconferentie.

Abaaoud werd woensdag tijdens een antiterreuractie in Parijs gedood. Pas op maandag 16 november, drie dagen na de aanslagen, bleek dat de aanwezigheid van Abaaoud in Griekenland eerder al bekend was bij een inlichtingendienst buiten Europa. Tot dan toe werd aangenomen dat Abaaoud in Syrië was.

Kamerdebat: Kamer wil meer geld voor veiligheid

In de tweede termijn dienden de fractievoorzitters diverse moties in. CDA-leider Buma stelt voor 200 miljoen euro extra in defensie te steken, terwijl de ChristenUnie juist meer geld wil voor wijkagenten.

PvdA en VVD willen dat justitie meer prioriteit geeft aan het vervolgen van predikers die aanzetten tot haat. De SP wil dat het kabinet een lijst met jihadistische organisaties openbaar maakt, een voorstel dat kan rekenen op steun van de VVD. Zometeen reageert het kabinet op de verschillende moties.

'Abaaoud betrokken bij 4 tot 6 verijdelde aanslagen'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, heeft vandaag laten weten dat de gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud een rol speelde bij meer aanslagen. Volgens Cazeneuve was Abaaoud betrokken bij vier van de zes aanslagen die Frankrijk heeft weten te voorkomen.

Abaaoud was onder meer betrokken bij de mislukte aanslag op een Thalystrein in augustus en de eveneens mislukte aanslag op een kerk in het Franse Villejuif in april.

Kamerdebat: Wilders zegt vertrouwen in kabinet op

PVV-leider Wilders doet het vaker, maar "zelden met zoveel overtuiging": een motie van wantrouwen indienen tegen het kabinet. Volgens Wilders spreekt Rutte grote woorden over oorlog, maar is er bij het kabinet een groot gebrek aan daadkracht. "Nul komma nul maatregelen, met zo'n premier gaan we de oorlog niet winnen."

Kamerdebat: Asscher vindt ook dat het oorlog is

In het slot van zijn betoog benadrukte Asscher dat premier Rutte afgelopen zaterdag ook namens hem heeft gesproken toen hij sprak over een 'oorlog' tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Wel voegde Asscher eraan toe dat hij zelf doorgaans "zuinig" is met het gebruik van het woord oorlog.

CDA-leider Buma vindt dat het kabinet "verwarrend" communiceert over het woord oorlog en zo geen moreel leiderschap toont. Buma wil binnen een week een brief van het kabinet over wat het precies betekent dat Nederland in oorlog is met IS.

Kamerdebat: Asscher noemt IS-ronselaars kinderlokkers van het kwaad

Vicepremier Asscher (PvdA) zegt in zijn inbreng dat de aanslagen in Parijs ons kwaad en bang kunnen maken, maar hij is blij een tegenbeweging te zien. Hij wijst bijvoorbeeld op docenten die leerlingen corrigeerden toen ze de minuut stilte van afgelopen maandag verstoorden of vertellen over complottheorieën waarin Amerikanen of Joden de schuld krijgen van de aanslagen:

"Uiteindelijk moeten we het winnen door sterker te zijn met wapens, maar ook door niet toe te staan dat kinderen opgroeien met dit soort waanbeelden."

Asscher vindt het hoopvol dat veel Nederlandse moslims duidelijk afstand nemen van de aanslagen. De vicepremier noemt het noodzakelijk hard op te treden tegen ronselaars voor de jihad, die hij de "kinderlokkers van het kwaad" noemt. Verder stelt Asscher dat de problemen in wijken in Nederland minder groter zijn dan in de banlieus van Parijs of Brussel, maar dat is volgens hem geen reden voor "zelfgenoegzaamheid".

Vingerafdrukken

Op basis van vingerafdrukken is de woensdag omgekomen man uiteindelijk geïdentificeerd als Abaaoud. Dat melden verschillende persbureaus.

De vrouw die woensdag is overleden tijdens de inval bij het appartement in Saint-Denis, is het nichtje van de omgekomen IS-strijder Abdelhamid Abaaoud. Dat schrijft persbureau AP op basis van bronnen bij de politie.

De vrouw had het bomvest dat ze droeg laten ontploffen toen de politie bij het appartement arriveerde.

Franse premier verwelkomt dood Abaaoud

De Franse premier Manuel Valls verwelkomt zijn dood, schrijft AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING French PM welcomes death of 'one of masterminds' of Paris attacks

Abaaoud was mediagenieke Belgische jihadist

NRC schreef dit portret over de IS-strijder Abaaoud, wiens dood net is bevestigd.

EPA

De IS-strijder op beeld. EPA

De uit de Brusselse gemeente Molenbeek afkomstige Abaaoud was de meest flamboyante en mediagenieke Belgische jihadist in de rijen van Islamitische Staat. Met graagte vertoonde hij zich zo nu en dan op de sociale media.

Met een Afghaanse pet op, die populair is bij jihadstrijders, en een vlassig baardje liet hij zich vorig jaar filmen aan het stuur van een terreinwagen met daarachter gebonden de lijken van geëxecuteerde rebellen. "Van tijd tot tijd is het prettig het bloed te zien van ongelovigen”, zei hij.

Zijn heldenstatus in jihadistenkring bevestigde hij door vanuit Syrië ettelijke keren op en neer naar Europa te reizen zonder door de politie te worden gearresteerd. Begin vorig jaar liet hij bovendien zijn toen 13-jarige broer Younès overkomen uit Brussel, tot wanhoop van zijn familie in Brussel. Younès werd daarmee de jongste buitenlandse IS-strijder.

Tot hij in 2013 vanuit België naar Syrië trok was hij slechts een gesjeesde middelbare scholier, die genoegen had moeten nemen met een bescheiden baantje bij het Brusselse openbaar vervoer. Voor diverse diefstallen was hij bovendien herhaaldelijk in de cel beland. Soms ook met zijn Molenbeekse makker Salah Abdeslam, die nog steeds wordt gezocht om zijn rol bij de Parijse aanslagen.

Lees het hele portret.

Kamerdebat: Jihadisten worden al aangepakt, zegt Van der Steur

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) somde net in het Kamerdebat een hele lijst aan maatregelen op die het kabinet nu al neemt om jihadisten te bestrijden. Zo zei Van der Steur dat jihadisten bij terugkeer uit Syrië direct staande worden gehouden en zo nodig worden vastgezet en vervolgd.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Van der Steur: er lopen jihadgerelateerde strafrechtelijke onderzoeken naar 110 personen

Van der Steur zei verder dat er ook tal van andere maatregelen tegen teruggekeerde Syriëgangers en andere jihadisten worden genomen, zoals het stopzetten van uitkeringen en studiefinanciering.

Kamerdebat: Vluchtelingencrisis nu onderwerp debat

Het debat over de aanslagen in Parijs gaat nu al een tijdje over de vluchtelingencrisis, tot ergernis van D66-leider Pechtold, die stelde dat er geen verband is tussen de aanslagen en de vluchtelingencrisis.

Rutte stelt dat er bezorgdheid is bij Nederlanders over de vluchtelingenstroom, bijvoorbeeld omdat één van de daders in Parijs mogelijk met een Syrisch paspoort via Griekenland Europa is binnengekomen. Rutte zegt dat er geen "absolute garantie" te geven is dat een potentiële terrorist er doorheen kan glippen, maar belooft wel dat er in Europa alles aan gedaan zal worden om het te voorkomen.

IS-strijder Abdelhamid Abaaoud is dood

EPA

Abaaoud is door velen het brein achter de aanslag genoemd. EPA

De 28-jarige Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, is gedood tijdens de antiterreuractie woensdag in Saint-Denis. Dat heeft de Franse openbaar aanklager donderdag gezegd.

Gisteren ging al het gerucht rond dat hij was overleden. De autoriteiten konden het nieuws toen nog niet bevestigen.

Kamerdebat: Rutte herhaalt dat we in oorlog zijn

Op een vraag van CDA-leider Buma herhaalt Rutte wat hij afgelopen zaterdag zei, namelijk dat Nederland in oorlog is met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). "Dat is een feitelijke constatering", zegt Rutte, verwijzend naar de Nederlandse luchtaanvallen op IS in Irak. Volgens de premier is het feit dat we in oorlog zijn niet zijn persoonlijke opvatting, maar de opvatting van het hele kabinet.

Voor Rutte is het niet per se logisch dat, zoals het CDA wil, Nederland ook Syrië gaat bombarderen. De omstandigheden daar zijn volgens hem heel anders dan in Irak. Zo zijn er op Frankrijk na geen andere Europese landen actief en zegt Rutte dat Nederland in Irak een hele grote rol speelt bij de luchtaanvallen, tot tevredenheid van onze bondgenoten.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Rutte: wij zijn in oorlog is een "feitelijke constatering". Maar juridisch is het geen oorlog omdat IS geen land is

Kamerdebat: Wilders niet tevreden met antwoorden Rutte

Bart Maat / ANP

Premier Mark Rutte lin debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. Bart Maat / ANP

Wilders vraagt Rutte waarom hij niet preventief alle teruggekeerde Syriëgangers laat opsluiten. De premier antwoordt dat Nederland een rechtsstaat is, maar beweert ook dat er geen verschil zit tussen wat het kabinet en de PVV willen. "Als er aanwijzingen zijn voor gevaar, worden ze aangepakt en opgesloten."

Wilders is niet tevreden met het antwoord en stelt dat Rutte tientallen jihadisten vrij laat rondlopen in Nederland.

Kamerdebat: Rutte roept Nederlanders op gewoon plannen te maken voor het weekend

Rutte begint zijn inbreng in het Kamerdebat over Parijs met de constatering dat het morgenavond weer weekend is. Hij roept Nederlanders op niet angstig te zijn en gewoon plannen te maken:

"Ik denk dat de boodschap van deze week is dat we gewoon plannen moeten maken en dat we die niet moeten wijzigen. Angst mag ons niet gijzelen. Wij zijn met meer."

Franse parlement keurt verlenging noodtoestand goed

Het Franse parlement heeft de verlening van de noodtoestand van drie maanden goedgekeurd. Dat schrijft Reuters. Het ging om een voorstel van president Hollande.

Onder de noodtoestand hebben de Franse autoriteiten meer bevoegdheden om arrestaties uit te voeren en huiszoekingen te doen

Morgen gaat de Franse senaat nog over het voorstel stemmen.

Reconstructie

Het Belgische televisiestation VTM maakte een reconstructie van de afloop van de gijzeling in Bataclan.

NRC beschreef de gebeurtenissen in Bataclan ook uitgebreid.

'Italië zoekt vijf verdachten na waarschuwingen van de FBI'

De Italiaanse minister voor Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni zegt dat de Italiaanse politie sinds woensdagavond op zoek is naar vijf verdachten. Dat meldt AP.

De Italiaanse overheid zou zijn gewaarschuwd door de FBI. Potentiële doelen van de vijf zouden onder andere de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de Duomo (de Kathedraal) en het operagebouw La Scala in Milaan zijn.

Italië verhoogde het dreigingsniveau in het land woensdagochtend naar level 2, het hoogste niveau wanneer er geen directe aanval plaatsvindt.

Kamerdebat: SP wil meer aandacht voor radicalisering

SP-leider Roemer stelt dat de aanslagen in Parijs de hele wereld raken en zeker ook Nederland. "De aanslagen maken mensen angstig omdat de terreur dichter bij komt. Mensen verwachten een reactie van de politiek."

Roemer vindt dat het kabinet meer kan en moet doen om onze veiligheid en weerbaarheid te verbeteren. De SP wil ook meer aandacht voor radicalisering, die van jonge mensen "moordmachines" maakt:

"Het is onze taak om te weten hoe dit kan gebeuren en hoe we op tijd kunnen ingrijpen zodat aanslagen kunnen worden voorkomen."

Roemer zegt verder dat Islamitische Staat (IS) ook in Syrië en Irak moet worden aangepakt, maar "een bommenregen zal de kans op aanslagen in Europa niet verkleinen". De SP ziet meer in het financieel droogleggen van de terreurbeweging.

Roemer sloot af door te stellen dat eendracht het antwoord moet zijn op tweespalt. "De lafheid van de terreur zal de veerkracht van onze vrije samenleving nooit verslaan."

Kamerdebat: Pechtold roept op tot kalmte

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold voelt ongemak bij het debat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Hij vraagt zich af met welk doel het Kamerdebat wordt gevoerd:

"Als we nieuwe maatregelen voorstellen zeg je ook: we deden te weinig. Welke verwachtingen scheppen we? Dat de politiek dé oplossing heeft? Dat we kunnen voorkomen dat individuele gekken aanslagen plegen?"

Pechtold roept Nederlanders op kalm en nuchter te blijven. "Gun de terroristen niet dat hun doel, angst zaaien, onze levens beheerst."

Kamerdebat: Jesse Klaver plaatst vraagtekens bij 'oorlogstaal'

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver stelt dat bang worden naar aanleiding van Parijs een "natuurlijke reactie" is, maar "toch moeten we ons tegen de emotie verzetten. Het is precies waar de terroristen op uit zijn."

Klaver vindt dat de oplossing voor de terreur gezocht moet worden in het binnen- en buitenland. "De vraag is hoe we ons bij elkaar houden." Hij plaatst vraagtekens bij de uitspraak van Rutte zaterdag dat Nederland in oorlog is met IS. "Oorlogstaal suggereert dat er alleen militaire oplossingen zijn."

'Bommelding bij Pools vliegtuig was hoax'

De bommelding bij een Pools vliegtuig eerder vanochtend blijkt een hoax te zijn. Dat zegt de geplaagde vliegtuigmaatschappij Small Planet Airlines tegen Reuters. "Een passagier informeerde het cabinepersoneel over een bom die hij mogelijk bij zich zou hebben. Later gaf hij toe dat het een grap was." Het gaat om een 67-jarige Pool die daarna is ondervraagd.

Het passagiersvliegtuig maakte vanochtend vroeg een noodlanding na de bommelding. Het toestel was op weg van Warschau naar Egypte en staat nu in Bulgarije aan de grond. Bulgaarse veiligheidsdiensten hebben niks in het toestel aangetroffen.

Kamerdebat: Van der Staaij pleit ook voor meer geld voor defensie

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat de "genadeloze terreur" in Parijs duidelijk maakt dat ook Nederland doelwit van een terreuraanslag kan zijn. Dat is volgens hem geen reden voor 'paniekmaatregelen', maar "wel een aansporing om al aangekondigde maatregelen voortvarend door te zetten".

Van der Staaij pleit in navolging van onder anderen Buma (CDA) voor meer geld voor veiligheid en defensie. "Stop de politieke wispelturigheid en investeer standvastig in onze veiligheid."

Kamerdebat: Samsom noemt beleid kabinet 'effectiever dan bommen en hekken'

Bart Maat/ ANP

Diederik Samsom (Pvda) tijdens het Tweede Kamerdebat over de aanslagen in Parijs. Bart Maat/ ANP

PvdA-leider Samsom zegt dat er "bemoedigende woorden" zijn gesproken na de aanslagen in Parijs, maar dat dit niet genoeg is. Het antwoord moet volgens Samsom ook bestaan uit het opvoeren van de beveiliging en bewaking van kwetsbare objecten en evenementen, een betere samenwerking tussen Europese veiligheidsdiensten en het intensiveren van de mobiele grenscontroles. Dit zijn maatregelen die misschien "niet zo stoer klinken", aldus Samsom, maar ze zijn "wel effectiever dan bommen en hekken".

Aansluitend bij dat laatste: de PvdA lijkt nog niet te bewegen in de richting van Nederlandse bombardementen op IS in Syrië. Coalitiegenoot VVD is daar voorstander van, maar Samsom blijft huiverig, zo bleek zojuist. "Dat het terrorisme nog niet is verslagen, heeft veel redenen. Maar het gebrek aan bommen is daar niet één van."

Getuige zegt tegen Franse krant dat hij politie waarschuwde voor aanslagplegers

In de Franse krant Le Figaro staat donderdag het verhaal van ene ‘Christophe’, die de daders van de aanslag op concertzaal Bataclan nog vlak voor hun daad zag. Hij zat in een restaurantje in de buurt, toen voor het raam – rond half acht in de avond – een zwarte Volkswagen Polo parkeerde. Opmerkelijk, dacht Christophe, want er was amper ruimte:

“De bestuurder had zo veel moeite het stuur te draaien, dat het leek alsof hij amper kon autorijden. Ik liep naar hun toe om te zeggen dat ze verkeerd geparkeerd stonden, maar ze deden het raam niet open en keken me heel vals aan. Ze leken wel wezenloos, alsof ze onder invloed van drugs waren.”

Eenmaal terug in het restaurant ziet Christophe hoe de bestuurder en bijrijder op hun telefoons kijken en een van hen een laptop tevoorschijn haalt. In het donker, want de lichten staan uit. Maar de motor draait nog wel. Als Christophe tegen half tien het restaurant verlaat, zitten de mannen er nog steeds.

Tien minuten later hoort Christophe van de bomaanslagen bij het Stade de France. Hij probeert daarop meermaals de politie te bellen – naar eigen zeggen minimaal tachtig keer – om ze op de verdachte mannen in de Polo te wijzen. Maar Christophe krijgt geen gehoor. Enkele minuten later stappen de terroristen de Bataclan in, waar ze 89 slachtoffers maken.

Kamerdebat: Zijstra: 'We doen alles om de kans op een aanslag te verkleinen'

Bart Maat/ ANP

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders en Halbe Zijlstra (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de aanslagen in Parijs. Bart Maat/ ANP

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt zijn afschuw uit over de aanslagen in Parijs, die volgens hem diepe indruk op hem hebben gemaakt. Hij snapt dat de aanslagen angst oproepen bij mensen, hoewel hij benadrukt dat het kabinet al veel maatregelen heeft genomen. "We kunnen een aanslag niet uitsluiten, maar we doen er alles aan om de kans op een aanslag te verkleinen."

Zijlstra legt ook het verband van de vluchtelingencrisis en het risico dat er terroristen onder de vluchtelingen zitten. "We moeten iemand pas toelaten als duidelijk is dat hij of zij geen veiligheidsrisico vormt". De VVD-fractieleider vraagt het kabinet ook hoe het staat met het wetsvoorstel om het paspoort van uitgereisde (Nederlandse) Syriëgangers af te kunnen pakken.

Over de situatie in Nederland zegt Zijlstra dat hij geschrokken is van sommige haatdragende reacties uit de moslimgemeenschap, maar dat hij ook veel bemoedigende reacties heeft gezien. Hij roept Nederlandse moslims op om de aanslagen ondubbelzinnig te veroordelen. "Als je van democratie wilt genieten, moet je haar ook helpen verdedigen."

Wainwright: 'Aanslagen verhogen dreigingsniveau'

De chef van Europol, Rob Wainwright, waarschuwt voor meer aanslagen in Parijs. Dat meldt AP.

Wainwright noemt de aanslagen een "hele serieuze escalatie" van de dreiging van terreur in Europa en een "intentieverklaring" van IS.

Kamerdebat: CU-fractievoorzitter spreekt van een 'strijd van ideeën'

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers spreekt van een "strijd van ideeën", een strijd waarvan het front "niet alleen in Syrië en Irak ligt, maar ook in onze eigen wijken, dorpen en steden". Wat we volgens Segers nodig hebben is niet "wat stoer klinkt, maar wat echt werkt".

Segers hoopt, net als Buma, dat het kabinet over de brug komt met meer geld voor de veiligheidsketen. Verder zegt de ChristenUnie-fractievoorzitter dat hij het onverstandig vindt om grondtroepen naar Syrië te sturen, maar hij roept het kabinet wel op om de Koerden die tegen IS strijden te bewapenen.

Kamerdebat: Buma verwacht meer geld voor defensie

CDA-leider Sybrand Buma zegt dat de aanslagen ons allemaal diep raken en laten zien dat "onze open samenleving kwetsbaar is". "Wij hebben de dure opdracht een eeuwenoude waardengemeenschap te verdedigen".

Buma vindt dat het kabinet veel meer moet doen in het kader van terreurbestrijding. Hij roept Rutte op om teruggekeerde Syriëgangers niet langer te behandelen als gewone criminelen "nu we weten dat ze onze vijand zijn". De CDA-leider vindt dat de teruggekeerde Syriëgangers eerst moeten worden opgesloten totdat vaststaat dat ze geen veiligheidsrisico vormen. Verder snapt Buma niet dat het kabinet "zo moeilijk doet" over extra geld voor de veiligheidsketen. Ook roept de CDA-leider het kabinet op om meer geld in defensie te steken. "Ik verwacht dat het woord "oorlog" meer geld naar defensie betekent".

Minuut stilte bij voetbalwedstrijden

Bij alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League wordt komend weekeinde een minuut stilte gehouden wegens de aanslagen in Parijs.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, meldt:

"Het oorspronkelijke idee was dat Oranje afgelopen dinsdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Duitsland namens het gehele Nederlandse voetbal stil zou staan bij de trieste gebeurtenissen in Parijs. Omdat dit door de afgelasting in Hannover niet kon, doen we het nu alsnog. We vinden het namelijk te ingrijpend om het zomaar te laten passeren."

De directeur van het amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, hoopt dat ook bij de wedstrijden van amateurteams een minuut stilte in acht wordt genomen.

Kamerdebat: Wilders noemt asielprocedure 'een grote gatenkaas'


Het fragement waarin Wildres reageert op de aanslagen verscheen op YouTube.

PVV-leider Wilders beschrijft het "onbeschrijfelijk leed" van de aanslagen in Parijs. Over de slachtoffers zegt hij dat het laatste wat ze hoorden 'Allah akbar' was, volgens Wilders "de triomfkreet van het kwaad, het trotse geschreeuw van de vijand". Hij noemt Parijs "een bloedbad dat zijn weerga niet kent".

Wilders is boos dat er (opnieuw) teruggekeerde Syriëgangers onder de daders van de terreuraanslagen zouden zitten. De PVV-leider zegt dat hij hier al vaak voor heeft gewaarschuwd. Hij roept Rutte op om alle teruggekeerde Syriëgangers uit voorzorg op te sluiten en de grenzen te sluiten. "Wat dit weekend in Frankrijk is gebeurd, kan morgen hier in Nederland gebeuren."

Het Nederlandse kabinet verzuimt volgens de PVV-leider haar plicht omdat de asielprocedure volgens hem "één grote gatenkaas" is. "Zelfs bedriegers kunnen hier de procedure in, met alle risico's van dien. Zo maken we het de terroristen wel heel erg gemakkelijk."

Wilders zei ten slotte in een debat met ChristenUnie-fractievoorzitter Segers dat Nederland af moet van de islam. "Zolang we daar niets aan doen zullen er aanslagen blijven komen."

Nog steeds niet duidelijk of Abaaoud nog leeft

Het is nog steeds niet duidelijk of Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, bij de politieactie in Saint-Denis van woensdag is omgekomen. Zowel het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken als de openbaar aanklager in Parijs laten aan persbureau AP weten dat het onderzoek daarnaar nog altijd loopt.

Franse en Belgische media berichtten woensdag dat de 27-jarige Belg was omgekomen toen de politie een appartement in de Parijse voorstad binnenviel. Tijdens een persconferentie later op de avond werd dat niet bevestigd. Bij de antiterreuractie werden zeven mannen gearresteerd en zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen.

Inmiddels heeft de politie vastgesteld dat geen van de gearresteerden Abaaoud is. Ook Salah Abdeslam, een andere voortvluchtige verdachte, behoort niet tot de arrestanten. Van de doden moet echter de identiteit nog worden vastgesteld, zo zei de Parijse aanklager François Molins.

Slachtoffer: "Ik haat jullie niet'

Een Facebookpost van de Franse Antoine Leiris werd duizenden keren gedeeld. Leiris verloor zijn vrouw Helene vrijdag in de bloedige aanslag in theater Bataclan, ze hebben samen een zoontje van anderhalf jaar oud. "Ik geef je niet het cadeau van mijn haat", schreef hij op zijn Facebookpagina.

De BBC zocht hem op en maakte een filmpje met zijn tekst:

Politie doet opnieuw huiszoekingen in Brussel

De Brusselse politie heeft opnieuw huiszoekingen in Brussel gedaan, meldt persbureau AP. Volgens het Federaal parket in Brussel werden ze gedaan op zes plaatsen in de gemeente Molenbeek en in andere gedeeltes van Brussel. De invallen waren gericht op de kennissenkring van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het stadion de France, zei een functionaris van het Federaal pakket op voorwaarde van anonimiteit.

Volgens De Standaard is bij de huiszoekingen één persoon meegenomen voor verhoor. Het is nog niet duidelijk of hij bij de aanslagen betrokken is.

'Frankrijk moet rekening houden met chemische wapens"


Frankrijk moet in de strijd met terreurgroep Islamitische Staat rekening houden met chemische of biologische wapens. Dat zei de Franse premier Manuel Valls donderdag in het Franse parlement, waar hij pleitte voor een verlenging van de noodtoestand.

Valls zei daar volgens Reuters:

“We mogen niets uitsluiten. Ik zeg dit met het nodige voorbehoud, maar we weten – en moeten onthouden – dat het risico van chemische of biologische wapens bestaat. De macabere verbeeldingskracht van de breinen [van IS] is grenzeloos.”

Tweede Kamer gaat zo debatteren over Parijs

Om 10.15 uur begint in de Tweede Kamer het debat over de aanslagen met Parijs. Bij het debat zijn zowel premier Rutte als vicepremier Asscher en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aanwezig. Onze politiek redacteur Annemarie Kas zet op een rij wat in het debat hoe dan ook aan de orde zal komen:

 • Wat premier Mark Rutte precies bedoelde toen hij zei dat Nederland "in oorlog" is. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zal Rutte hierop zeker aanspreken. Het CDA vindt dat Nederland grondtroepen naar Syrië moet sturen. Andere partijen, onder andere D66, vinden juist dat door het gebruik van de term oorlog de terroristen meer eer krijgen dan hen toekomt.
 • Of de Nederlandse overheid genoeg zicht heeft op wie Nederland binnenkomt. Rutte schreef in zijn eerste reactie op de aanslagen al dat de politie het identificatieproces van asielzoekers moet verbeteren.
 • Waarom het kabinet de Nederlandse grenzen niet sluit – dit is de oplossing van Geert Wilders (PVV).
 • Waarom het kabinet niet opschiet met de wetsvoorstellen die in het Plan Integrale Aanpak Jihadisme staan. Dat plan stamt uit september 2014, het kabinet kwam ermee na de heftige zomer met de rellen in de Haagse Schilderswijk. Maar geen van deze wetsvoorstellen is nog door het parlement gekomen.

België trekt 400 miljoen euro extra uit voor de strijd tegen terreur

België trekt 400 miljoen euro extra uit voor de strijd tegen terreur. Die mededeling deed de premier Charles Michel zojuist in het Belgische parlement. Het extra budget wordt onder meer ingezet om meer mensen aan te nemen voor beveiliging. Daarnaast wil Michel nadrukkelijk de verspreiding van haatberichten aanpakken.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Fanatisme is een gif dat verdeeldheid zaait. Een gif dat vernietigd moet worden. @DeKamerBE #begov https://t.co/yD467N1ZUs

Ook moet het volgens Michel mogelijk worden om terreurverdachten langer in voorarrest te houden zonder aanklacht. Het Belgische beleid richt zich op vier verschillende vlakken, zo zei de Belgische premier volgens Het Nieuwsblad:

“Eén, Haatboodschappen zullen we uitroeien. Twee, potentieel gevaarlijke individuen zullen we uitschakelen. Drie, we zullen de middelen van de veiligheidsdiensten versterken. En vier, we zullen internationaal samenwerken.”

"Ook in Nederland meer politie nodig"

Ook in Nederland is na de aanslagen in Parijs meer politie nodig om de veiligheid van burgers te kunnen garanderen. Dat stelt althans politievakbond ACP, die pleit voor het aannemen van 1.500 extra agenten en 500 nieuwe rechercheurs. De extra manschappen zijn vooral “in de wijk” nodig, zo stelt voorzitter Gerrit van de Kamp. Door “druk op de roosters” worden veel wijkagenten echter vaak op andere taken gezet. Onacceptabel, volgens Van de Kamp:

“Het politiewerk in wijken en buurten is essentieel om als politieorganisatie de veiligheid te kunnen borgen. De wijkagenten zijn de ogen en oren van de samenleving en leveren met hun belangrijke werk een waardevolle bijdrage. Dit werk moeten ze kunnen blijven doen.”

Noodlanding vanwege bommelding

Een Pools vliegtuig op weg naar Egypte heeft donderdagochtend een noodlanding moeten maken vanwege een bommelding. Het toestel staat nu in Bulgarije aan de grond en wordt doorzocht op explosieven, zo meldt persbureau AP. De 161 inzittenden hebben het vliegtuig van de Poolse maatschappij LOT inmiddels verlaten.

De melding van een mogelijk verdacht pakketje werd volgens een woordvoerder gedaan door een van de inzittenden. Het toestel was kort daarvoor vertrokken uit de Poolse hoofdstad Warschau en was op weg naar de Egyptische badplaats Hurghada.

De stand van zaken

Vandaag bericht NRC opnieuw over de nasleep van de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. Dit zijn de laatste ontwikkelingen:

 • Bij de antiterreuroperatie in Saint-Denis zijn woensdagochtend ten minste twee mensen om het leven gekomen. Een vrouw die zichzelf opblies met een bomgordel, en een man die nog niet geïdentificeerd is. In totaal zijn er acht mensen gearresteerd: één vrouw en zeven mannen.
 • Met operatie zijn nieuwe aanslagen voorkomen. Dat zei de openbaar aanklager François Molins woensdagavond tijdens een persconferentie. De groep terroristen zou op het punt hebben gestaan om in actie te komen.
 • Er is een mobiele telefoon gevonden in een prullenbak nabij popzaal Bataclan, vanwaar op de avond van de aanslagen om 21.42 uur een berichtje is gestuurd met de boodschap: “Het gaat beginnen”. (Het bericht was in het Frans: “On est parti, on commence”). Naar wie het bericht gestuurd is, wordt nog onderzocht.
 • Woensdag is een Joodse geschiedenisleraar in Marseille gewond geraakt toen hij door drie personen met een mes in zijn arm en been werd gestoken. De aanvallers maakten daarbij duidelijk dat ze IS-aanhangers zijn. De mannen sloegen op de vlucht nadat een auto hen benaderde. De docent verkeert niet in levensgevaar.
 • In Zweden is woensdag het dreigingsniveau verhoogd van niveau drie naar vier, op een schaal van vijf. Er zou “concrete dreiging” zijn van een aanslag, zo meldt het hoofd van de Zweedse inlichtingendienst SAPO.