Leiders van IS halen hun familie weg uit Raqqa

Druk op IS door bommen coalitie; burgers mogelijk als menselijk schild gebruikt.

Christophe Petit Tesson/EPA

Tientallen leidende figuren van Islamitische Staat brengen hun familie uit Raqqa elders in veiligheid, nu met name de Franse bombardementen na de Parijse aanslagen op het IS-bolwerk in Syrië toenemen.

Dit zeggen Syrische ballingen die contact onderhouden met mensen ter plekke. De familie van IS-strijders zou worden ondergebracht in de Noord-Iraakse stad Mosul, die ook onder hun controle valt.

De burgers van Raqqa daarentegen mogen de stad niet verlaten. Ze zouden door achtergebleven IS-strijders worden gebruikt als menselijk schild. IS zou hen overbrengen naar of bij hun kampen aan de rand van de stad, terwijl andere berichten juist melding maken van IS-strijders die zelf hun intrek nemen bij burgers in huis.

Ook de Russen hebben doelen in de nabijheid van Raqqa onder vuur genomen met raketten die vanaf een onderzeeër in de Middellandse Zee waren gelanceerd. Bovendien bestookten ook Russische vliegtuigen Raqqa, dat door IS wordt beschouwd als de hoofdstad van zijn kalifaat.

IS-bronnen zeiden dat er al veel burgers bij de luchtaanvallen van de afgelopen dagen om het leven zijn gekomen, maar het was niet duidelijk of dit klopte of dat het slechts propaganda betrof. Ook de mededelingen over de burgers als menselijk schild van de ballingen vielen niet te verifiëren.

Een van de bronnen is Ara News, een persbureau dat in het Nederlandse Oisterwijk is gevestigd en over Syrië en omliggende landen bericht met behulp van een netwerk van enige tientallen lokale correspondenten.

IS haalde zich gisteren ook de woede op de hals van nog een grote mogendheid door de bekendmaking van de executie van een Chinese zakenman „De Chinese regering zal de misdadigers zeker voor de rechter brengen”, aldus een woordvoerder. De Chinezen maken echter geen aanstalten om militair te interveniëren.