Johan Cruijff spreekt over zijn ziekte

De oud-topvoetballer liet weten dat hij “er alle vertrouwen in heeft dat het goedkomt”.

De voormalige nummer 14 was aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en de universiteit van Barcelona.
De voormalige nummer 14 was aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en de universiteit van Barcelona. Foto Koen van Weel / ANP

Johan Cruijff heeft donderdagavond voor het eerst sinds longkanker bij hem is geconstateerd in het openbaar over zijn ziekte gesproken. “De behandeling is al begonnen en ik heb nu meer kracht dan voorheen”, liet de voormalig stervoetballer weten, zo schrijft persbureau ANP.

De voormalige nummer 14 was aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en de universiteit van Barcelona. Bijna een maand geleden werd bekend dat de 68-jarige Cruijff aan longkanker lijdt: “Wat ik krijg toegediend is als een vriend van mij, want het is om de kanker te overwinnen.”

Vertrouwen

De oud-topvoetballer liet weten dat hij “er alle vertrouwen in heeft dat het goedkomt”:

“Ik win dit gevecht. Alle genegenheid die ik krijg, maken me twee keer zo sterk.”

Legendarische nummer 14

Cruijff geldt als de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij speelde tussen 1964 en 1984 bij Ajax en Barcelona en behaalde daar grote successen. Met het Nederlands elftal haalde de legendarische nummer 14 de finale van het WK van 1974 in het toenmalige West-Duitsland. In de finale was het organiserende land met 2-1 te sterk. In 1971, 1973 en 1974 werd Cruijff verkozen tot beste voetballer van Europa.

Na zijn loopbaan als speler was Cruijff coach bij Ajax en FC Barcelona. In 1996 stopte hij. De laatste jaren manifesteerde hij zich als architect van de bestuurlijke en technische omwenteling bij Ajax, die als ‘Cruijff-revolutie’ te boek staat.