Italianen krijgen levenslang voor vier maffiamoorden in Nederland

Het gaat om een dubbele moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en een dubbele moord op twee Joegoslaven in een Amsterdamse kroeg.

De mannen schoten twee Joegoslaven dood in een Amsterdamse kroeg. Roos Koole / ANP

In het Zuid-Italiaanse Lecce zijn donderdag drie mannen veroordeeld voor vier moorden, die in 2002 in Nederland werden gepleegd. Dat meldt ANP.

Het gaat om een dubbele moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en een dubbele moord op twee Joegoslaven in café The News in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Alle moorden waren gelieerd aan drugshandel.

Twee verdachten, Tiziano Greco en Adriano Palazzo, kregen levenslang. Spijtoptant en voormalig maffiabaas Filippo Cerfeda kreeg vijf jaar cel voor medeplichtigheid.

Drugshandel

Cerfeda is het hoofd van de maffia-organisatie Sacra Corona Unità (SCU). Hij woonde begin deze eeuw in Amsterdam, waar hij zich bezighield met drugshandel. In opdracht van Cerfeda schoten Greco en Palazzo tussen 20 en 22 februari 2002 de twee Brazilianen langs de A12 ter hoogte van Woerden dood. De Brazilianen hadden kort daarvoor twintig kilo cocaïne in Antwerpen afgehaald, die zo in bezit kwam van de SCU.

De maffiabaas bekende ook de dubbele moord op twee Joegoslaven. In 2003 werd hij opgepakt en uitgeleverd aan Italië. Sindsdien werkt hij mee met justitie.

De advocaten van Greco en Palazzo zeggen in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Italiaanse maffia in Nederland

Het gebeurt vaker dat de Italiaanse maffia in Nederland actief blijkt. In september jongstleden werden 48 leden van de ’ndrangheta, de maffia uit de regio Calabrië, in Italië gearresteerd. Zij waren lichtten jarenlang tientallen bloemenhandelaren op de Aalsmeerse bloemenveiling op.

    • Liza van Lonkhuyzen