‘Ik haat jullie niet, dat gun ik jullie niet’

Antoine Leiris verloor zijn vrouw door de aanslag in Bataclan. Hij schreef de aanslagplegers een krachtige brief, die hij deelde op zijn Facebookaccount. Het bericht werd honderdduizenden keren gedeeld. Zijn boodschap: jullie krijgen mijn haat niet. De BBC maakte er een video van.

“Ik weet niet wie jullie zijn, en ik wil het niet weten. Jullie zijn dode zielen.”

“Ik haat jullie niet, dat cadeau geef ik jullie niet. Dat willen jullie duidelijk, maar het zou onwetend zijn jullie met woede te antwoorden. Dezelfde onwetendheid die jullie heeft gemaakt tot wat jullie zijn.”

“Jullie wil dat ik bang ben? Dat ik mijn mede-burgers wantrouwend bekijk? Dat ik mijn vrijheid opgeef voor veiligheid? Jullie hebben verloren.”

“Wij zijn met zijn tweeën, mijn zoon en ik, en we zijn sterker dan alle legers van de wereld bij elkaar.”

    • Mirjam Remie