Huisblad IS pocht over bom op Airbus

Terreurglossy Dabiq heeft een foto gepubliceerd van de bom waarmee de Russische Airbus zou zijn opgeblazen boven Egypte. Zou het werkelijk?

Foto uit IS-magazine/EPA

Islamitische Staat (IS) heeft in het nieuwe nummer van het online propagandamagazine Dabiq een foto gepubliceerd van de bom waarmee de Russische Airbus zou zijn opgeblazen boven Egypte. Te zien is een geel blikje Schweppes ananas, een ontstekingsmechanisme, en een schakelaar met enkele draadjes.

Zou het echt? Zou de terreurgroep werkelijk voorafgaand aan de aanslag een foto van de bom hebben gemaakt, zodat ze ermee konden pronken in hun huisblad? Het lijkt niet erg aannemelijk. Dabiq wordt namelijk gemaakt door het mediadepartement Al-Hayat, dat ergens in Syrië is gevestigd. Maar de aanslag werd gepleegd door de Egyptische terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis, die zich sinds november 2014 Wilayat Sina noemt: de Sinaï-provincie van IS. Wel toont het blad ook foto’s van identiteitskaarten van de passagiers van de Airbus

In een inleidend artikel schrijft IS dat het eerst van plan was een vliegtuig uit de lucht te halen van een land dat deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS. Maar de groep zegt van gedachten te zijn veranderd toen Rusland begon met bombarderen. „Een bom werd aan boord gesmokkeld en dat leidde tot de dood van 219 Russen en 5 andere kruisvaarders, slechts een maand na het ondoordachte besluit van Rusland.” De vraag is in hoeverre de aanslag in Egypte was gecoördineerd met IS in Syrië.

De groep lijkt met de uitgave van het blad, vlak na de aanslagen in Parijs, te willen profiteren van de enorme media-aandacht. Op de cover staat een foto van een slachtoffer in Parijs met de kop: ‘gewoon terreur’. „Net als Rusland was Frankrijk verblind door overmoed. Ze dachten dat de afstand van de landen to het kalifaat hen zou beschermen”, aldus het bijbehorende artikel in Dabiq. Over de acht ‘ridders’ die de aanslagen pleegden, schrijft het blad dat ze „Parijs op de knieën hebben gekregen, na jarenlange verachting van de islam door Frankrijk”.