Honderden migranten gestrand aan grenzen Balkanlanden

Servië, Macedonië, Slovenië en Kroatië laten alleen nog maar vluchtelingen toe uit landen die nu door oorlog worden getroffen: Syrië, Afghanistan en Irak.

Man protesteert bij Grieks-Macedonische grens tegen beslissing economische migranten te weren.
Man protesteert bij Grieks-Macedonische grens tegen beslissing economische migranten te weren. Foto Georgi Licovski / EPA

Migranten uit Afrika of Zuid-Azië die proberen naar West-Europa door te reizen via de Balkan, staan voor een gesloten grens. Dat is het gevolg van een beslissing van Servië, Macedonië, Kroatië en Slovenië om alleen nog maar vluchtelingen uit de door oorlog getroffen landen Syrië, Irak en Afghanistan door te laten. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt dat aan persbureau AP.

Honderden economische migranten zijn daardoor nu gestrand aan de grenzen. Bijvoorbeeld Algerijnen, Pakistanen, Somaliërs en Iraniërs worden nu tegengehouden. Servië heeft 200 mensen geweigerd die doorreisden uit Macedonië, dat ze vervolgens niet terug heeft gelaten.

Bij de Grieks-Macedonische grensovergang Idomeni zijn 300 migranten - voornamelijk Iraniërs - de toegang geweigerd. Zij bevinden zich volgens de UNHCR nu in een niemandsland, schrijft Reuters.

Domino-effect

Dat vier landen nu economische migranten tegenhouden, is volgens AP een gevolg van een Sloveense beslissing. In de afgelopen dagen zijn er 70 Marokkaanse en Ivoriaanse migranten teruggestuurd. Daarom moet Servië wel hetzelfde doen, vindt de Servische minister van Arbeid Aleksandar Vulin:

“We moeten ons land beschermen. Daarom hebben we maatregelen genomen tegen de mensen waar Slovenië en Kroatië geen plaats voor hebben.”

De Balkan is een populaire reisroute voor vluchtelingen en migranten die in het rijkere West-Europa uit willen komen. Omdat Hongarije z’n grenzen sloot, kreeg Slovenië meer toestroom van vluchtelingen, die het land zei niet aan te kunnen. Eind oktober besloot de EU dat er meer geld beschikbaar kwam voor humanitaire hulp aan vluchtelingen in Balkanlanden. De UNHCR kon daardoor 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen creëren.

Lees ook: Giftig EU-debat over aanpak Balkanroute