Gouden Roos komiek Stephen Fry voor televisie-oeuvre

De Engelsman ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan tv-entertainment en zijn baanbrekende documentaires over taboes als geestelijke ziektes

Stephen Fry met een BAFTA Award in januari 2015 Foto Andy Rain / EPA

De Engelse komiek en acteur Stephen Fry ontvangt een Gouden Roos voor zijn gehele televisie-oeuvre. De organisatie laat op z’n website weten dat Fry de zogeheten Rose d’Or Award for Lifetime Achievement op 9 december in Londen krijgt uitgereikt.

De Gouden Roos is een van de belangrijkste Europese televisieprijzen, die wordt uitgedeeld door de European Broadcasting Union (EBU). Volgens Jean Philip de Tender, directeur media bij de EBU, zijn de programma’s van Stephen Fry het beste dat de tv-wereld qua entertainment te bieden heeft:

“Niet alleen heeft hij generaties vermaakt en laten lachen. Door zijn documentaires heeft hij ook moeilijke onderwerpen als geestelijke gezondheid bespreekbaar gemaakt.”

Fry kampt zelf met een bipolaire stoornis en maakte daar in 2006 een openhartige documentaire over. Die won een Emmy Award.

Verheugd

Fry zelf heeft op Twitter al gereageerd op de eer die hem toebedeeld wordt.

Twitter avatar stephenfry Stephen Fry *blush* *giggle* *simper* – thank you very much, nice Golden Rose peeople. https://t.co/EipSQmobus

In een video-interview zegt Fry ook dat hij blij is mensen met zijn programma’s te kunnen vermaken, maar dat hij zijn documentaires eigenlijk belangrijker vindt, omdat ze taboes beslechten:

Hobbits en documentaires

Stephen Fry presenteert op dit moment de komische wetenschapsquiz QI, waarvan in Nederland ook korte tijd een variant op tv was. Hij werd bekend door zijn rol in Blackadder in de jaren tachtig. Als acteur speelde hij ook mee in de laatste twee Hobbitfilms in 2013 en 2014.

Andere bekende programma’s van Fry zijn de documentaireserie Stephen Fry in America en Stephen Fry: Out There, waarin de zelf homoseksuele Fry de leefomstandigheden van LGBT’s (lesbian, gay, bisexual, transgender) over de hele wereld belicht.

Dit filmpje, waarin Fry gevraagd wordt naar zijn mening over God, ging in januari viral op sociale media: