Een vuurgevecht van een uur

Een grote actie in de Parijse voorstad Saint-Denis zou een nieuwe reeks aanslagen hebben voorkomen.

Franse militairen tijdens de actie gisteren in Saint-Denis. Daarbij kwamen ten minste twee mensen om het leven. Foto AP

Bij een grote anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis heeft een jonge vrouw zich gisteren tijdens een schotenwisseling met de Franse politie opgeblazen. Elitetroepen hebben een man tijdens de operatie doodgeschoten. Zeven personen zijn volgens het Openbaar Ministerie in Parijs opgepakt.

Met de operatie is volgens de Franse terrorismeprocureur François Molins een reeks nieuwe aanslagen in de Parijse regio voorkomen. „Alles wijst erop dat dit commando kon overgaan tot actie”, zei hij gisteravond tijdens een persconferentie over de operatie.

De publieke televisiezender France 2 voegde hier op grond van eigen politiebronnen aan toe dat de ontmantelde terroristencel van plan zou zijn geweest toe te slaan bij het vliegveld Charles de Gaulle, even ten noorden van Parijs, en in de zakenwijk La Défense, aan de westkant van de Franse hoofdstad.

De actie, die gisterochtend even voor half vijf begon, was in de eerste plaats gericht tegen het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs en Saint-Denis van vrijdag, de 28-jarige Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud. De uit de Brusselse gemeente Molenbeek afkomstige jihadist zou eerder betrokken zou zijn geweest bij mislukte aanslagen in Verviers en op de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Maar zijn lot is onduidelijk. Volgens Molins is hij niet een van de arrestanten. Ook de in België woonachtige Fransman Salah Abdeslam, die de bij de aanslagen gebruikte auto’s huurde en tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, zou niet zijn gepakt.

Terwijl de inlichtingendiensten er tot nu toe van uitgingen dat Abaaoud zich in Syrië of Irak zou bevinden, kreeg de politie deze week een tip dat hij zich in de regio Parijs ophield. Telefoon- en bankgegevens bevestigden dat volgens Molins.

Hoe hij, ondanks zijn status als een van de bekendere gezichten van Islamitische Staat, ongemerkt de Europese Unie in heeft kunnen komen, wordt onderzocht.

Of Abaaoud bij de operatie om het leven kan zijn gekomen, zoals sommige media melden, kon Molins niet zeggen. Hij benadrukte dat de twee doden nog niet zijn geïdentificeerd en dat mogelijk onder de tijdens de bestorming ingezakte vloeren van het appartementengebouw nog meer slachtoffers gevonden worden.

Volgens Franse media zou de vrouw die zich tijdens de schotenwisseling heeft opgeblazen een 26-jarig nichtje van Abaaoud zijn geweest.

De operatie vond plaats in een volgens de lokale autoriteiten gekraakt appartement aan de Rue du Corbillon, nabij een belangrijke winkelstraat in het oude centrum van Saint-Denis. De buurt staat bekend om zijn levendige drugshandel.

Een bakker ter plaatse sprak van een „oorlogssituatie” waarbij, volgens hem, „bijna een uur lang” onophoudelijk geschoten werd. Tijdens het vuurgevecht heeft de politie in totaal 5.000 schoten gelost, zei Molins.

Een man van rond de dertig jaar, die weigerde zijn naam te geven, zei in gesprek met de Franse televisiezender BFMTV de hoofdbewoner van het doorzochte appartement te zijn. Een vriend had hem gevraagd of hij „twee van zijn maten enkele dagen kon onderbrengen”.

De man ontkende te hebben geweten dat het om terroristen zou gaan. „Ik zei dat er geen matrassen waren, maar ze hebben me gezegd dat dat niet erg was. Ze wilden slechts water en bidden”, zei hij. „Toen heb ik mijn vriend weer gebeld en die zei dat ze uit België kwamen.” Hij is gearresteerd en blijkt volgens Franse media eerder veroordeeld voor doodslag.

Alle openbare gebouwen, waaronder scholen en universiteiten, bleven de hele dag dicht in Saint-Denis, zei de burgemeester van de stad. Ook het openbaar vervoer lag lang stil.