Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eén rare, riskante belegging

‘Ik begon met beleggen nadat ik op mijn 22e in een auto-ongeluk verzeild raakte en met een dwarslaesie in een rolstoel terechtkwam. Via mijn advocaat kreeg ik een voorschot op mijn letselschade-uitkering en voor dat geld leek beleggen me de meest logische bestemming.

Waarom? De AEX-index stond hoog en in het revalidatiecentrum raakte ik bevriend met een man die enthousiast belegde. En ik hoorde dat ik na tien jaar niets had overgehouden aan Legio Lease, terwijl ik al die tijd elke maand 50 euro had ingelegd in dit financiële beleggingsproduct.

Eerst belegde ik behoudend, in beleggingsfondsen. Dat veranderde toen eind 2008 mijn hele letselschadevergoeding uitgekeerd werd. Na negen jaar beleggen had ik wel wat zelfvertrouwen opgebouwd. Heel beroerd heb ik het niet gedaan in de 15 jaar dat ik beleg: mijn rendement ligt gemiddeld op 5 à 6 procent per jaar. Ik weet zeker dat ik beter kan. Maar ik wilde toch niet verantwoordelijk zijn voor dat hele hoge bedrag. Dus bracht ik het grootste deel onder bij twee vermogensbeheerders. Daar heb ik een laag risicoprofiel voor ingesteld Ze beleggen het in grote bedrijven, in een mix van aandelen en obligaties.

Sindsdien voel ik me vrij en ga ik losser om met de 30 procent van het geld die ik zelf beheer. Ik heb mijn beleggingsfondsen verkocht en handel alleen in individuele, vooral Nederlandse aandelen, van bedrijven uit de AEX- of AMX-index. Dat doe ik niet op basis van een bepaalde theorie, zoals fundamentele of technische analyse, en ik lees ook weinig kranten of beleggersbladen. Ik ben gemakzuchtig en kies vertrouwde bedrijven, die ik lang trouw blijf, ook als de koers wegzakt.

„Ik heb één rare, afwijkende belegging: eenderde van mijn geld heb ik op aanraden van mijn vriend uit de revalidatiekliniek in een hartstikke riskant aandeel gestopt: het Canadese bedrijf IOC dat in Papoea-Nieuw-Guinea olieboringen doet. Sinds 2003 heb ik mijn belang steeds verder opgebouwd, in de hoop dat dit aandeel het ene ticket uit de loterij blijkt. De koers fluctueert als een gek. Toen ik IOC kocht, stond het op 25 dollar, nu op 38 dollar, maar ik heb ook 90 dollar meegemaakt. Som is mijn belang de ene dag 5.000 euro minder waard dan de dag erop. Toch verkoop ik het niet: de koers checken is voor mij als een bezoekje aan Holland Casino.”

Rentsje de Gruyter