Een éénmans-pensioenfonds

‘Het domste wat je als belegger kunt doen, is op één paard wedden, hoor je altijd. Dat is precies wat ik gedaan heb. Toen ik eind jaren 70 bij CMG kwam werken, destijds een klein automatiseringsbedrijf, mochten de werknemers aandelen kopen. Dat heb ik vanaf het begin gedaan. In de ruim twintig jaar dat ik er bleef, kocht ik nog vele malen bij.

Ik hield toch elke maand geld over. Als je opgroeit in een middenstandsgezin, met een brood- en banketbakker als vader, krijg je met de paplepel ingegoten dat je je geld niet over de balk mag smijten. Het mooie is: toen ik in 2000 met pensioen ging, bleken mijn aandelen vele malen de inzet waard geworden. Ik heb ze verzilverd en ben met dat geld gaan beleggen. Eerst heb ik het even geprobeerd met drie vermogensbeheerders. Die deden het zo slecht dat ik het zelf ben gaan doen.

Sindsdien ben ik directeur van een eenmans-pensioenfonds, zeg ik altijd. Daar ben ik elke dag ongeveer vier uur druk mee. Ik speel een voortdurende wedstrijd tegen mezelf: ik wil mijn vermogen op hetzelfde niveau houden, ook al haal ik er elke maand een bedrag van af – daar leven mijn vrouw en ik van. De afgelopen vijftien jaar is dat gelukt: mijn vermogen is zelfs een beetje groter geworden. Maar ik heb ook zeperds gehad, daar ontkom je niet aan. De ergste waren ING en Fortis. Die aandelen waren de basis van mijn portefeuille, omdat ze zo’n hoog rendement hadden. Dat heb ik geweten toen de hele zaak in 2008, en daarna nog eens in 2011, in elkaar donderde. Alleen al aan ING ben ik wel twee ton kwijtgeraakt.

„Sindsdien heb ik mijn strategie aangepast en spreid ik mijn beleggingen beter. Ik zit nu vooral in wereldwijde aandelen- en indexfondsen, in plaats van in de AEX en individuele aandelen. Ik heb een voorkeur voor bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Ook heb ik keurig 60 procent in obligaties zitten en 40 procent in aandelen, passend bij mijn leeftijd. „Maar ik handel nog steeds best veel: afgelopen maand deed ik bijvoorbeeld 70 transacties. Soms koop ik spontaan iets, zoals laatst een Belgisch aandeeltje, waarover ik een paar Belgen op het forum van IEX.nl hoorde praten. Zij zeiden dat er nieuwe eigenaren komen, die het bedrijf waarschijnlijk van de beurs halen. Toen vond ik het leuk om daar een optie op uit te schrijven.”

Rentsje de Gruyter