Niet alleen Russen, reeks landen schendt regels

Na Rusland heeft het internationals antidopingagentschap WADA Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne gestraft. De dopingagentschappen in die landen hebben het stempel ‘non-compliant’ gekregen: zij leven de regels van het antidopingagentschap niet na en kunnen geen anti-dopingprogramma meer draaien.

In Argentinië, Bolivia en Oekraïne worden urine- en bloedstalen gecontroleerd door dopinglaboratoria die geen accreditatie hebben. Israël en Andorra hebben bepaalde regels niet overgenomen. Volgens WADA-directeur David Howman zullen de tests in de gestrafte landen voortaan worden gedaan door een geaccrediteerd lab, op kosten van deze landen.

Nog eens vijf andere landen moeten voor 18 maart 2016 hebben laten zien dat ze hun zaken wel op orde hebben: Frankrijk, Spanje, België, Mexico, Griekenland en olympisch gastland Brazilië. Zij zijn op een zogenoemde ‘watch-list’ gezet. Als zij niet voldoen aan de regels binnen de gestelde termijn, zullen ook zij ‘non-compliant’ worden verklaard.

Nadat de internationale atletiekfederatie IAAF vorige week op advies van WADA alle Russische atleten een voorlopige schorsing oplegde en de accreditatie van het dopinglab in Moskou werd ingetrokken, besloot WADA gisteren om ook het Russische dopingagentschap te schorsen. (ANP)