DOCUMENTAIRE Citizenfour NPO 3, 23.00-0.50u.

Het blijft jammer dat veel documentaires die als 2Doc worden uitgezonden door de publieke omroep vaak op een laat tijdstip te zien zijn. Zo ook Citizenfour (2014), de spraakmakende (en Oscarwinnende) documentaire van de Amerikaanse Laura Poitras over de NSA-klokkenluider Edward Snowden (1983) en zijn onthullingen. Toch is er, indien u de film nog niet gezien heeft, genoeg reden om op te blijven (en anders is Uitzending Gemist uiteraard een optie). Poitras maakte eerder My Country My Country, over het leven in Irak na de Amerikaanse invasie. In het begin van 2013 ontvangt ze een e-mail van iemand die zichzelf Citizenfour noemt. Later blijkt het Snowden te zijn. Vier maanden na het eerste contact volgt een geheime afspraak in Hong Kong, samen met journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill, die helpen om het verhaal over de grootschalige afluisterpraktijken naar buiten te brengen. Poitras blijft Snowden daarna filmen. Hij woont inmiddels al een tijd in Rusland met zijn vriendin en opende onlangs een Twitteraccount: @Snowden. Daar wordt hij gevolgd door ruim 1,6 miljoen mensen.