Opinie

    • Hans Beerekamp

De top vijf tv-experts van deze terreurcrisis

Beatrice de Graaf gisteren in ‘Nieuwsuur’.

Een kleine week na de golf van terreur die Parijs trof, is de crisis nog lang niet voorbij. Elke dag zijn er weer nieuwe dreigingen, politie-interventies en onthullingen. De nieuwsrubrieken hebben het bijna nergens anders over.

De vaste verslaggevers, van wie sommigen geen of nauwelijks Frans spreken, en correspondenten kunnen de stroom van geruchten en onbevestigde berichten amper bijbenen. Maar gelukkig hebben we de deskundigen nog. Wie zijn de vijf meest gezichtsbepalende tv-experts van deze Europese terreurcrisis?

5. Farid Azarkan (44). Boegbeeld van Samenwerkende Marokkaanse Nederlanders (SMN) en zelfstandig ondernemer. Het geluid van de gematigde moslim, die zich zorgen maakt over de radicalisering van een klein deel van de jeugd, mag in geen talkshow ontbreken. Azarkan weet de juiste toon te treffen, beschikt over cijfers, wil niet stil blijven zitten en heeft zichtbare media-ervaring.

Correcties en aanvullingen

In Zap (De top 5 tv-experts van deze terreurcrisis, 19/11) wordt Farid Azarkan onder meer aangeduid als ‘succesvol uitvaartondernemer’. Zijn lidmaatschap van het hoofdbestuur van Yarden Uitvaartverzorging betreft een nevenfunctie. Hij was zelfstandig ondernemer. Sinds vorig jaar is hij plaatsvervangend directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf.

4. Maarten van Rossem (72). Emeritus bijzonder hoogleraar geschiedenis wordt niet vaak gevraagd, maar alles wat hij zegt snijdt hout op dit moment. Was in 2001 al geharnast tegenstander van wraakzuchtige oorlogsretoriek en kan nu met gezag stellen dat we met de gebakken peren van de jonge Bush zitten. Verbaast zich ook hardop over het onbegrip over snelle radicalisering. De mens is immers tot alles in staat. Is nu ook druk als jurylid met opnamen voor een nieuw seizoen van de quiz De Slimste Mens, die gepresenteerd wordt door:

3. Philip Freriks (71). Voormalig correspondent in Parijs voor NOS en de Volkskrant . Kent de stad en het seculiere esprit van de Fransen als zijn broekzak. Je ziet hem lijden onder de huidige aantasting van het republikeinse levensgevoel en de opmars van Marine le Pen. Corrigeerde CDA-leider Buma, toen die de rede van president Hollande verkeerd interpreteerde.

2. Pieter Cobelens (62). Generaal-majoor b.d. en voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Flamboyante en controversiële havik, die stelt dat je weinig aan privacy hebt als je dood bent. Kan uiteraard goed toelichten hoe de diensten opereren. Vilein gevoel voor humor. Nu meer in trek dan andere militaire topveteranen als Dick Berlijn en Frank van Kappen. Zou een komisch duo moeten vormen met Van Rossem.

1. Beatrice de Graaf (39). Hoogleraar internationale betrekkingen en terrorisme-expert. Onverstoorbaar, rustig, weet alles, relativeert zonder ons in slaap te sussen. Stokpaardje: je moet in de haarvaten van de samenleving zitten om radicaliserende jongeren te herkennen, en dat doen we in Nederland beter dan elders. Nagenoeg onomstreden koningin van de experts op dit moment, een baken van vertrouwen. Wordt alleen sporadisch gewantrouwd om politieke achtergrond (ChristenUnie), als ze wijst op de rol van drugs bij het ontsporen en het onder de radar blijven van sommige jonge extremisten. Altijd een feest om naar te luisteren, door flegmatiek charisma en humane benadering. Er wordt om haar gevochten in Hilversum.

In een eerdere versie van dit bericht werd Farid Azarkan onder meer aangeduid als 'succesvol uitvaartondernemer'. Zijn lidmaatschap van het hoofdbestuur van Yarden Uitvaartverzorging betreft een nevenfunctie. Hij was zelfstandig ondernemer. Sinds vorig jaar is Azarkan plaatsvervangend directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf. Het bericht is aangepast.

    • Hans Beerekamp