Column

De Thuiskok Chinese varkensbuik

illustratie jet peters

Mocht je met dit recept morgen het weekend in willen luiden, dan raad ik je vandaag aan de slag te gaan. De varkensbuik moet namelijk een nacht in de koelkast marineren. Voor dat geduld krijg je wel wat terug: een goedkoop stuk vlees wordt een oosters feestgerecht met een heerlijke knapperige zwoerd.

Kerf een ruitjespatroon in het zwoerd met een scherp mes; pas op dat u niet in het vlees snijdt. Dep het zwoerd droog met keukenpapier. Meng de sojasaus, suiker, het vijfkruidenpoeder en 1 theelepel zout. Wrijf de vleeskant van de varkensbuik in met dit mengsel, maar laat het zwoerd droog. Leg de varkensbuik met het zwoerd omhoog en onafgedekt minimaal 8 uur of een nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een braadslee met aluminiumfolie en leg er een rooster op. Leg het vlees met het zwoerd naar boven op het rooster en wrijf het zwoerd in met de olie en het resterende zout. Vul de braadslee tot de helft met heet water. Braad het vlees 30 minuten boven in de oven. Zet de oventemperatuur op 200 graden en braad het vlees nog 45-60 minuten, tot het zwoerd knapperig wordt. Haal het uit de oven, snijd het in plakjes en serveer. Sam de Voogt