De nieuwe clip van Bewilder is een ode aan de jaren 80

Veertig video’s uit de jaren 80 vormen de clip bij het nummer Forza van Bewilder.

Het is gissen, maar wie de jaren 80 nog goed in zijn geheugen heeft gegrift, zal zo’n veertig artiesten van destijds in deze videoclip ontdekken. De nieuwe clip van de Nederlandse band Bewilder is een aaneenschakeling van oude beelden.

Bewilder, bestaande uit frontman Maurits Westrik (zang), Arjan Kamphuis (gitaar), Dram Hakkens (drum), Jeroen Overman (bas) en Arjen de Bock (toetsen), bracht onlangs zijn eerste album uit: Dear Island, een lofzang over Vlieland, en over eilanden in het algemeen. Het nummer Forza (it is), dat de band in De Wereld Draait Door opdroeg aan atlete Dafne Schippers, is de tweede single.

Westrik:

“Forza is onze meest eigenzinnige nummer, zonder refrein. Het is een groots nummer, het gaat over belangrijke vragen: waar zijn we naar op zoek? We hadden allemaal gekke en wilde ideeën voor een clip, maar het moest ook geen ambitieus plan zijn dat niet te financieren was. Of waar we later spijt van zouden krijgen. We konden een tijdje niet helemaal grijpen wat het moest worden. Toen dachten we: Forza is ook een soort ode aan muziek, waarbij je je afvraagt wat het nou is wat je hoort. Laten we een ode maken aan al die clips die ons hebben gevormd.”

Het idee dat andere zangers en zangeressen de tekst van het nummer zingen, beviel. “Het gaat een eigen leven leiden”, zegt Westrik. “Dat schizofrene vind ik leuk.” Want dat moest de clip ook zijn: leuk.

“Het is entertainment. Om even te ontsnappen aan al die heftige dingen. Het zijn mooie muziekvideo’s, waar wij sowieso niet aan kunnen tippen.”

    • Mirjam Remie