De hotelbranche in Nederland is steeds blijer met zakenmensen

Foto iStock

De zakenreiziger wordt belangrijker voor Nederlandse hotels. Twee van de vijf hotelovernachtingen in Nederland hadden vorig jaar een zakelijke achtergrond, 3,1 procent meer dan in 2013. En die groei zet dit jaar door: in de eerste helft van 2015 nam het aantal zakelijke overnachtingen weer met 2,8 procent toe. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag presenteert.

Waar komen ze vandaan?

Chinezen en Japanners scoren hoog wat betreft zakelijke overnachtingen in Nederland. Ook de Italianen die Nederland bezoeken, doen dat vaak voor zaken.


*Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden

Deze buitenlandse zakenreizigers geven veel geld uit: gemiddeld 1.035 euro per persoon per trip. Voor vakantiegangers is dat gemiddeld ‘slechts’ 600 euro.

Waar kom je ze tegen?

Vooral in Noord-Holland vinden veel zakelijke overnachtingen plaats, maar liefst 6,9 miljoen. Dat is bijna de helft van het Nederlandse totaal. In Flevoland bleef maar 1 procent van alle zakenreizigers een nachtje (of langer) slapen. Maar in verhouding tot het totaal aan hotelovernachtingen in Flevoland was het aandeel zakelijke boekingen hier wel veruit het grootst. Anders gezegd: er blijven nauwelijks toeristen slapen.


Het geldt overigens voor bijna alle provincies dat er meer zakelijke dan recreatieve overnachtingen zijn.

Wanneer is het zakenreizigers-hoogseizoen?

Het zal je niet verbazen, tijdens de zomerperiode vinden de minste zakelijke overnachtingen plaats. Dat komt de hotelbranche niet slecht uit, want daar zit natuurlijk juist de piek bij de toeristen-overnachtingen. De twee maanden voor en na de zomervakantie hebben de hotels de meeste zakenmensen op bezoek.

    • Jolanda van de Beld