Controles houden migranten niet weg

Sinds vorige week houdt Zweden grenscontroles. Het populaire bestemmingsland wil greep krijgen op de migranten.

Alle treinen uit Denemarken worden in Malmö gecontroleerd. Migranten, waaronder gezinnen, worden uit de trein geplukt en kunnen in Zweden asiel aanvragen.

You seeking asylum?”, vraagt de agent. De drie vermoeide jongemannen knikken. „You have a passport?”, is de volgende vraag. Als een van hen bukt om zijn paspoort uit zijn rugtas te pakken, valt hij bijna om. Hij zwaait even met zijn gesloten paspoort. „Okay, you can go upstairs.

Op het station van Malmö vinden sinds een week grenscontroles plaats. Iedereen die er Zweden binnenkomt, wordt gecontroleerd. Wie geen visum heeft en asiel wil aanvragen, wordt uit de trein gehaald en naar een registratieplek gebracht. Migranten die via Zweden verder willen reizen naar Noorwegen of Finland worden meteen op de trein terug naar Denemarken gezet. Ze zijn niet langer welkom: Zweden vindt dat er te veel ongeregistreerde migranten in het land zijn.

Het land met 9,6 miljoen inwoners vangt naar verhouding de meeste vluchtelingen in Europa op: meer dan 136.000 mensen vroegen er dit jaar al asiel aan. In Nederland (16,9 miljoen inwoners) waren dat er tot eind vorige maand bijna 33.500.

De Zweedse premier Stefan Löfven zei eerder niet genoeg bedden te hebben voor de vluchtelingen. Wie nu in Duitsland een bed heeft kan daar beter blijven, zei de sociaal-democraat. De Zweedse regering bekijkt nu hoe ze het aantal migranten kan terugdringen. De controles aan de grensovergangen, die minstens tien dagen duren, kunnen daartoe leiden: vanuit Duitsland zouden al minder mensen de veerboot pakken. Maar de cijfers zijn na een week onveranderd: nog steeds vragen elke dag zo’n 1.600 migranten asiel aan.

De grenscontroles zijn een enorme operatie: bij de brug over de Sont – waar veerboten, treinen, bussen en auto’s in Zweden aankomen – werken dag en nacht honderd agenten. In Malmö stappen vijftien bewapende agenten de trein in en vragen iedere passagier om zijn of haar identiteitsbewijs. Het gebeurt allemaal heel snel en in stilte, niemand stelt vragen. Binnen tien minuten rijdt de trein verder. Soms stapt een gezin met vluchtelingen uit, soms een groep van meer dan honderd mensen: veel Afghanen, Syriërs en Irakezen. Volgens een woordvoeder van de grenspolitie kiezen minder dan honderd mensen per dag ervoor terug te gaan naar Denemarken.

Zweden wil niet alleen controleren hoeveel mensen het land binnenkomen, maar maakt zich ook zorgen over het grote aantal minderjarigen dat alleen door Zweden reist. De tieners kunnen ten prooi vallen aan criminele bendes. Dit jaar zijn er 28.000 tieners geregistreerd. „Maar als ze ongeregistreerd binnenkomen, weten we niet waar ze zijn en met wie”, vertelt een woordvoerder van de immigratiedienst telefonisch.

 

Naast het station van Malmö staan een paar containerhuisjes waar zojuist aangekomen minderjarigen kunnen bijkomen. In de rij voor registratie staan zo’n dertig Afghaanse jongens en een paar meisjes. Pers is niet welkom, ook al het is geen afgesloten terrein. „We willen liever niet dat ze mensen van buiten spreken”, zegt , de vrouw die namens de migratiedienst de leiding heeft.

    • Maral Noshad Sharifi