Chinees bedrijf mag Australische megaboerderij niet overnemen

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De deal gaat niet door. De boerderij van S. Kidman & Co, met weilanden zo groot als driekwart van het oppervlak van Engeland, wordt niet voor 350 miljoen Australische dollar verkocht aan Chinese investeerders. Dat schrijft de Financial Times.

De Australische autoriteiten vinden dat de verkoop in strijd is met het landsbelang. Een van de veehouderijen van de boerderij ligt in een gebied waar Australië wapens test. Dat is volgens de autoriteiten de reden om de verkoop aan een buitenlandse koper te blokkeren.

Een aantal Chinese bedrijven en investeringsfondsen was in de race om de boerderij over te nemen. China zoekt wereldwijd naar bronnen van voedsel, nu de bevolking rijker is en meer vlees en zuivel consumeert.

Maar Amerikaanse bedrijven mogen zich wel in Australië vestigen

Van Silicon Valley naar de Outback. Dat doen steeds meer tech-bedrijven. Amerikaanse bedrijven zien Australië als een goeie plek om geld op te halen. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Wat bedrijven doen is een beursgang via de achterdeur. Door de mijnbouwhausse van het afgelopen decennium kent Australië veel beursgenoteerde bedrijven die niets meer zijn dan een lege huls. Als een Amerikaanse tech-bedrijf zich laat overnemen door zo’n leeg bedrijf is het plots beursgenoteerd in Australië.

Het is voor tech-bedrijven een manier om geld op te halen zonder zich over te leveren aan durfkapitalisten. Dat betekent vaak dat ze een meerderheid van de aandelen moeten opgeven. Dit jaar alleen hebben dertig Amerikaanse tech-bedrijven zich op deze manier in Australië gevestigd.

China en Rusland zijn tegen enorm vrijhandelsverdrag

De Filippijnen wil graag lid worden van het Trans Pacific Partnership, het vrijhandelsverdrag van landen gelegen aan de Stille Oceaan. Dat is aardig. Maar net zo interessant is dat Rusland en China ageren tegen het verdrag. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

De Filippijnen onderhandelde niet mee. Het land dacht dat het TPP er toch nooit van zou komen. Maar nu er een akkoord over de tekst is, dreigt er gevaar. Landen die wel meedoen, als Maleisië, kunnen in de toekomst makkelijker buitenlandse investeringen aantrekken. Dus overweegt de Filippijnen toch mee te doen, net als Indonesië en ook Zuid-Korea.

De Chinese president Xi Jinping liet weten dat met het TPP “fragmentatie” in Azië op de loer ligt. China doet namelijk niet mee. De Russische president Poetin zei dat het TPP waarschijnlijk niet de beste manier is om economische groei in Azië te bevorderen.