China en Noorwegen reageren woedend op executies IS

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een “barbaarse daad”.

Een vlag van Islamitische Staat in de Iraakse regio Daquq. Foto Marwan Ibrahim / AFP

China heeft woensdagnacht furieus gereageerd op de executie van een Chinese en een Noorse man door terreurgroep Islamitische Staat. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een korte verklaring van een “barbaarse daad”. Noorwegen liet zich eerder op de dag al in vergelijkbare termen uit over de executie.

Beide landen reageren daarmee op foto’s die woensdagavond verschenen in het IS-tijdschrift Dabiq. Daarop zijn volgens persbureau AP de lichamen van beide dode mannen te zien onder een spandoek met daarop de tekst “geëxecuteerd”. Wanneer en hoe de mannen zijn gedood zei de terreurgroep daarbij niet.

In de verklaring bevestigt het Chinese ministerie nu dat een van de slachtoffers Fan Jinghui is, een 50-jarige accountant uit Beijing. Nadat hij gegijzeld werd heeft China naar eigen zeggen een poging gedaan hem te bevrijden, maar kon het niet voorkomen dat hij “op brute wijze vermoord” werd.

‘De ondergrens van het menselijke’

China wil nu “de daders terechtstellen” en ingrijpen tegen dergelijke daden, die “de ondergrens van het menselijke tarten”. Het land wil nu de samenwerking met andere landen in de strijd terrorismebestrijding verbeteren. Voor zo ver bekend is Jinghui de eerste Chinese gijzelaar van Islamitische Staat.

Het andere slachtoffer op de foto’s is de 48-jarige Noor Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, zo liet de Noorse Erna Solberg volgens Reuters woensdagavond al weten. Wel is de Noorse regering nog aan het uitzoeken of de beelden echt zijn. “Maar tot nu toe hebben we geen reden om daaraan te twijfelen”, aldus Solberg.