Britten willen zo snel mogelijk weer op Sharm al-Sheikh vliegen

Britse experts hebben de afgelopen dagen met de Egyptische autoriteiten gewerkt aan een plan om de veiligheid te verbeteren.

De luchthaven van Sharm El-Sheikh Foto AFP

Groot-Brittannië wil dat de vluchten op de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh zo snel mogelijk weer hervat worden. De Britse ambassadeur in Egypte, John Carson, sprak die hoop donderdagmiddag uit tegenover persbureau Reuters.

De afgelopen twee dagen hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen Britse veiligheidsexperts en de Egyptische autoriteiten. Daarin is de beveiliging van de luchthaven doorgelicht en bediscussieerd hoe die aangescherpt kan worden. John Carson tegen Reuters:

“We hebben een sterke basis gelegd om het de komende dagen eens te worden over een gezamenlijk plan, en Britse vluchten zo snel mogelijk te hervatten.”

Bom

Op 31 oktober stortte kort na opstijgen een Russisch passagiersvliegtuig neer in de Sinaï. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op.

Aanvankelijk wilde Rusland de theorie dat het vliegtuig door een aanslag was neergehaald, niet onderschrijven. Dinsdag bevestigde de Russische geheime dienst dat toch.

Vluchten geschrapt

Als reactie op de aanslag, maakten meerdere landen bekend niet meer op Sharm al-Sheikh te vliegen. Naast Groot-Brittannië ook Rusland. Daardoor strandden er tienduizenden toeristen. Rusland heeft inmiddels besloten ook geen Egyptische maatschappijen meer naar Rusland te laten vliegen.

De beslissing van een aantal landen niet meer op Egypte te vliegen, kost de plaatstelijke economie veel geld. Sharm al-Sheikh is een belangrijke bestemming voor zowel Britse als Russische toeristen.