Britse politie arresteert Libiër voor moord uit 1984

De moord op politieagente Yvonne Fletcher bij de Libische ambassade in Londen is nooit opgehelderd.

De Britse politieagente Yvonne Fletcher werd in 1984 doodgeschoten bij de Libische ambassade in Londen. Foto: EPA

De Britse politie heeft een Libische man gearresteerd voor de moord op politieagente Yvonne Fletcher die in 1984 buiten de Libische ambassade in Londen werd doodgeschoten. Dat meldt Reuters vandaag. De man werd in Londen aangehouden en zou in de vijftig zijn.

Ook zijn een man en een vrouw aangehouden in Londen en Zuidoost-Engeland wegens mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Zij worden verdacht van het witwassen van geld. De drie verdachten zijn gearresteerd nadat nieuw bewijs boven tafel is gekomen, zo liet de politie weten.

Richard Walton, hoofd van de anti-terreureenheid:

“De dag dat Yvonne werd doodgeschoten blijft een van de droevigste en donkerste dagen in de historie van de Britse politie. We zijn altijd vastberaden geweest deze zaak op te lossen en degenen te straffen die achter deze moordzaak zitten.”

De moord op Yvonne Fletcher

Op 17 april 1984 werd de Britse politieagente Yvonne Fletcher op 25-jarige leeftijd doodgeschoten toen een schutter vanaf de eerste verdieping van de Libische ambassade in Londen het vuur opende met een machinegeweer. Op hetzelfde moment was buiten de ambassade een protestactie aan de gang tegen de toenmalige Libische leider Muammar Gaddafi. Fletcher was een van de politieagenten die de demonstratie in goede banen moest leiden.

NRC-correspondent Titia Ketelaar:

“De dood van Fletcher is hier nooit vergeten. Het bepaalde jarenlang de moeizame verhouding van de Britten met Libië – dat ook nog eens verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslag op een PanAm-vlucht boven het Schotse Lockerbie. Met de val van Gaddafi in 2011 groeide de hoop dat de daders van beide konden worden opgepakt en berecht.”