Boekhandel Broese mag in Utrechtse binnenstad blijven

Lang was het onzeker of de boekhandel in hun pand aan de Utrechtse Stadhoudersgracht mocht blijven.

Utrechtse boekhandel Broese
Utrechtse boekhandel Broese ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

Boekhandel Broese mag in hun pand aan de Stadhoudersgracht in Utrecht blijven. Dat heeft de rechter vandaag in een geding besloten, meldt RTV Utrecht. De eis van de gemeente was dat Broese eind 2016 uit hun pand zou vertrekken. De rechter heeft nu bepaald dat het huurcontract tweemaal vernieuwd moet worden voor een periode van vijf jaar.

Bibliotheek

Het geschil tussen de gemeente Utrecht en boekhandel Broese werd veroorzaakt door de bibliotheek, die op verschillende verdiepingen boven Broese zit. De bibliotheek zou verplaatst worden naar de Neude, en ook Broese moest dan het pand verlaten.

Begin oktober stonden Broese en de gemeente tegenover elkaar voor de rechter. Broese beriep zich daarbij op een afspraak dat er een nieuw huurcontract voor tweemaal vijf jaar zou komen als er voor 1 januari van dit jaar geen duidelijkheid was over de toekomst van het pand. De rechter heeft de boekhandel nu in het gelijk gesteld.

Polare

Sinds Broese-eigenaar Erik van Doorn het pand aan de Stadhoudersgracht overnam uit de failliete Polareboedel, voert hij strijd met de gemeente over de locatie. De eigenaren, die niet bereikbaar waren voor commentaar, zullen dankzij het nieuwe contract aan een gewenste verbouwing kunnen beginnen.

Onlangs werd ook de onzekerheid over boekhandel Donner in Rotterdam duidelijker: de boekhandel mocht in het ABN gebouw aan de Coolsingel blijven, maar moest alleen wat ruimte inleveren op de begane grond omdat ABN-Amro terugkeert in het rijksmonument. Wel kreeg de boekhandel er in ruil daarvoor een volle verdieping bij.