België trekt 400 miljoen euro uit voor strijd tegen terreur - opnieuw huiszoekingen

Premier Charles Michel tijdens zijn toespraak in het Belgische parlement. AFP / Belga / Dirk Waem

België trekt 400 miljoen euro extra uit voor de strijd tegen terreur. Die mededeling deed de premier Charles Michel zojuist in het Belgische parlement.

Het extra budget wordt onder meer ingezet om meer mensen aan te nemen voor beveiliging. Daarnaast wil Michel volgens persbureau AP nadrukkelijk de verspreiding van haatberichten aanpakken.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Pour nous, la règle doit être claire. Pour les djihadistes qui rentrent, leur place est en prison. #begov https://t.co/tjZHINUC3J

Ook moet het volgens Michel mogelijk worden om terreurverdachten langer in voorarrest te houden zonder aanklacht. Het Belgische beleid richt zich op vier verschillende vlakken, zo zei de Belgische premier volgens Het Nieuwsblad:

“Eén, Haatboodschappen zullen we uitroeien. Twee, potentieel gevaarlijke individuen zullen we uitschakelen. Drie, we zullen de middelen van de veiligheidsdiensten versterken. En vier, we zullen internationaal samenwerken.”

Politie doet opnieuw huiszoekingen in Brussel

In België worden vanochtend opnieuw huiszoekingen gedaan. Volgens De Standaard zijn in Jette, Molenbeek en Brussel zes nieuwe huiszoekingen uitgevoerd en vond ook in Laken een huiszoeking plaats. Daar is één persoon meegenomen voor verhoor. Een woordvoerder tegenover de Belgische krant:

“We gaan nu de identiteit van die persoon nakijken en dan beslissen of hij als verdachte dan wel getuige beschouwd wordt.”

De invallen waren gericht op de kennissenkring van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het stadion de France, meldde het Federaal pakket. De huiszoekingen zouden los staan van het onderzoek naar de aanslagen of de klopjacht op Salah Abdeslam.