‘Beleggen houdt me bij de tijd’

‘Jaren maakte ik van dichtbij mee hoe mijn toenmalige partner van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig was met beleggen en enorme risico’s nam. Zo deed hij veel met opties en dekte zichzelf dan onvoldoende in tegen verliezen. Ik heb hem en mensen om ons heen op Marbella, waar we toen woonden, miljoenen zien verliezen. Op een gegeven moment ben ik zelf ook gaan beleggen: ik begreep niet precies wat mijn partner deed en wilde het snappen.

Met een paar vriendinnen daar heb ik een beleggingsclub opgezet. Met ieder 1.000 euro startkapitaal zijn we alles gaan uitproberen. Toen ontdekte ik zelf hoe spannend het is om opties te schrijven, zoals dat heet. Vraag me niet waarom, maar ik vind het bijvoorbeeld geweldig om precies uit te rekenen hoe lang ik een call-optie voor een aandeel – waarmee je speculeert op een koersstijging – moet vastzetten.

Beleggen houdt me ook bij de tijd: het dwingt me om het economische nieuws te volgen en Het Financieele Dagblad te lezen. Op die manier krijg ik bijvoorbeeld goede ideeën over welke bedrijven de moeite waard zijn om in te stappen.

Ik pak het wel totaal anders aan dan mijn ex. Zoals de meeste vrouwen ben ik behoorlijk behoudend. Als ik opties neem, stel ik bijvoorbeeld altijd een ondergrens aan een mogelijk verlies. Dat doe je bij een put-optie met een zogeheten long-positie. ‘Wat je ook doet, een put moet!’, riep een oud-optiehandelaar die de beleggingsclub ooit uitnodigde voor een praatje. Die kreet is blijven hangen.

Zo’n long-positie zorgt ervoor dat ik maximaal 10 procent verlies kan lijden op een aandeel – dan stap ik eruit. Omgekeerd verkoop ik ook als ik 8 procent winst heb gemaakt. Dat is goed voor mijn gemoedsrust. Anders maak ik me veel te druk.

De afgelopen vijf jaar heb ik uit tijdgebrek veel minder gehandeld dan in de periode ervoor. In 2011 heb ik bewust alle aandelen uit mijn portefeuille verkocht die op winst stonden, vooral bedrijven uit de AEX-index. Dat gaf me de kans een nieuwe start te maken na mijn scheiding. Sindsdien heb ik vooral beursgenoteerde indexfondsen gekocht. Maar vanaf januari wil ik weer actiever worden op de beurs. Misschien stap ik wel in indexfondsen op de Chinese beurs: daar las ik iets over en dat maakte me nieuwsgierig.”

Rentsje de Gruyter