BinckBank moet van rechter Leidse beleggingsclub Fibonacci schadeloos stellen

BinckBank moet de Leidse beleggersclub Fibonacci schadeloos stellen, omdat zij de beleggingsportefeuille van de club dit jaar ten onrechte liquideerde. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag bepaald.

In januari verkocht BinckBank binnen een paar uur de volledige optieportefeuille van Fibonacci: zo’n 16.000 langlopende optiecontracten. Volgens Binck kon Fibonacci beloofde rendementen slechts uitkeren uit nieuwe inleg – een zogeheten Ponzi-zwendel. Ook had de beleggersclub volgens Binck een AFM-vergunning moeten hebben.

In maart oordeelde de rechtbank in een kort geding al dat BinckBank ten onrechte zonder waarschuwing tot de liquidatie overging en dat Binck verantwoordelijk is voor de schade. Binck ging in beroep, maar kreeg ook van het hof ongelijk. „Het hof heeft gezegd dat zaken zoals de beschuldiging van Ponzi-zwendel stellingen zijn van BinckBank waar geen voorbeelden van zijn”, zegt Fibonacci’s advocaat Jasper Hagers van Blenheim Advocaten.

Fibonacci is een beleggersvereniging van particulieren. Een van de bestuurders is Hans van Brussel, voormalig uitgever van HP/De Tijd en in beleggerskringen bekend onder het pseudoniem Dr. Doom. Op de site van HP/De Tijd schrijft hij nog stukken onder die naam. De club is vernoemd naar een Italiaanse wiskundige die reeksen bedacht waarin elk getal de som van de twee voorgaande is: 0 1 1 2 3 5 8 13.

Het vaststellen van de schade moet via een bodemprocedure en dat wordt ingewikkeld. Na de liquidatie stond er ruim 1,2 miljoen euro op de beleggingsrekening van Fibonacci. De club wil gecompenseerd worden voor het misgelopen rendement als de portefeuille nog vier jaar had bestaan en er mee doorgehandeld was. Om te bewijzen hoeveel de club misloopt, wordt een schaduwportefeuille bijgehouden waar dagelijks mee wordt gehandeld, zegt advocaat Hagers. BinckBank wil niet zeggen of zij in cassatie gaat en wil eerst het vonnis bestuderen.