Kiezen: wie biedt de beste zorgpolis?

Drie van de vier grote zorgverzekeraars hebben hun prijzen bekendgemaakt. Veel prijsstijgingen. EN Menzis verkoopt de budgetpolis niet meer.

Het is weer feest voor de prijsvergelijkingssites. Dat was meteen duidelijk nadat gisteren drie van de vier grote zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekendmaakten. Want bij niet één van hen is direct duidelijk hoeveel de premies komend jaar stijgen.

In het jaar van de transparantie – dat parool heeft minister Schippers (Zorg, VVD) bedacht – is het net als in vorige jaren flink puzzelen voor geïnteresseerden in de tarieven en voorwaarden van ziektekostenpolissen.

Exemplarisch zijn de verzekeringen van Menzis, met 5,8 miljard omzet en 2,1 miljoen verzekerden de vierde zorgverzekeraar van Nederland. De kleinste van de grote vier, zeg maar. Vorig jaar had Menzis drie polissen, en dit jaar weer. Alleen zijn de namen én voorwaarden gewijzigd.

Marktaandelen zorgverzekeraars, in procenten:

Bij Menzis heet Zorg Verzorgd voortaan Basis. Zorg Zó heet in 2016 Basis Vrij en de naam van Budget Bewust is gewijzigd in Basis Voordelig. Prettige feestdagen. Want achter deze reeks ogenschijnlijk nietszeggende predicaten gaat een aardverschuivinkje schuil: Menzis heeft ervoor gekozen de budgetpolis aan de dijk te zetten.

Budgetpolissen zijn omstreden omdat ze veel reguliere zorginstellingen uitsluiten van vergoedingen. De verzekeraars selecteren scherp bij de inkoop. Dus de dekking bestaat weliswaar uit het door de minister vastgestelde basispakket, maar de plekken waar de verzekerde naartoe kan gaan is sterk beperkt. Wie toch naar een ziekenhuis of arts gaat die niet gecontracteerd is, moet zelf een groot deel van de rekening betalen. Dat is niet zo’n probleem bij een bezoekje aan de fysiotherapeut of logopedist. Maar wie naar het verkeerde ziekenhuis gaat met een ernstige aandoening, riskeert ook nog eens een financieel drama.

„Klanten vonden die polis lastig”, zegt een woordvoerder van Menzis ter verklaring van de afschaffing. En daarom zijn de scherpe randjes van de polis gehaald. De verzekeraar koopt voor de Basis Voordelig-polis alleen nog maar selectief in voor medische behandelingen waar relatief lage bedragen in omgaan. Alle ziekenhuizen van Nederland zijn per definitie gecontracteerd.

Zilveren Kruis, het belangrijkste merk van marktleider Achmea, heeft nog wel een budgetpolis. Amsterdammers met zo’n polis kunnen maar naar twee ziekenhuizen: het OLVG en het Slotervaartziekenhuis. Alle universitaire medische centra zitten er niet in.

Maar dan betaal je dus ook minder. De budgetpolis van Zilveren Kruis kost 96,95 euro per maand, dat is ruim 14 procent goedkoper dan de basispolis van Zilveren Kruis waarin de patiënt volledig vrije keuze van arts heeft.

„Heel erg jammer dat Menzis die polis afschaft”, zegt Peter Ruys van ZorgKiezer.nl. Daardoor neemt de concurrentie af en winnen ziekenhuizen het onderhandelingsspel, vindt hij. Juist met budgetpolissen worden ziekenhuizen aangemoedigd goedkoper te werken. De budgetpolis is niet gevaarlijk, is zijn boodschap. Zolang ziekenhuizen de patiënt maar van tevoren waarschuwen als zij geen contract hebben.

Wat bij de tarieven van CZ, Menzis en Zilveren Kruis vooral in het oog springt zijn de prijsverschillen. Het Zilveren Kruis laat de polissen stevig in premie stijgen: met 7 tot 8 procent per maand. Terwijl de polissen van Menzis hooguit een paar procent in premie omhooggaan.

CZ was vorig jaar gemiddeld goedkoper dan Menzis. Dat verschil is vrijwel verdwenen. Behalve bij de goedkoopste polis, daar is Menzis een tientje per maand goedkoper – met beperkte keuze.

De budgetpolis van Zilveren Kruis is de goedkoopste, maar heeft met 8 procent ook de grootste premiestijging. De kleine verzekeraar DSW in Schiedam biedt voor bijna hetzelfde maandbedrag een ziektekostenpolis waarbij de verzekerde nog wel optimale keuzevrijheid behoudt. Het wachten is nu op VGZ, de laatste reus, die zijn premies nog moet bekendmaken.

    • Jeroen Wester