WADA: meerdere landen negeren dopingregels

Atletiekfederatie IAAF doet onderzoek naar het verdoezelen van positieve dopingtests van Keniaanse atleten Foto Dai Kuokawa / EPA

Er zijn meerdere landen die niet voldoen aan bepaalde regels van het antidopingagentschap WADA. Dat bleek woensdag tijdens de jaarlijkse vergadering van het instituut in de Verenigde Staten. Mogelijk moeten deze landen vrezen voor sancties.

Om welke landen gaat het?

Volgens de commissie die op de naleving van de regels let, laten Oekraïne, Argentinië en Bolivia bijvoorbeeld urine- en bloedstalen testen door niet-geaccrediteerde dopinglabs. Ook hebben Andorra en Israël bepaalde regelgeving niet overgenomen.

De commissie verwacht dat op korte termijn wordt besloten hoe landen die de regels niet naleven worden aangepakt.

Russische atleten

Begin november bracht een onafhankelijke commissie een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat de ARAF wijdverspreide dopingsmisdrijven heeft gepleegd. Volgens voormalig WADA-voorzitter Dick Pound, die de commissie leidde, lijkt het erop dat Rusland een “staat-gesteund” dopingprogramma heeft gerund. Zo werden positieve tests bedekt of vernietigd. Het leidde onder meer al tot de aanhouding van voormalig IAAF-preses Lamine Diack in Frankrijk wegens fraude.

De onderzoekscommissie van het WADA legde systematisch en staatsgesteund dopinggebruik in Rusland bloot. Dat kwam het Russische antdopingagentschap op een schorsing te staan. Russische atleten zijn tot nader order niet welkom bij de internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.