Waarom plegen zoveel scholieren in Californië zelfmoord?

Ieder jaar vinden zo’n vijf ‘suicide clusters’ plaats in de VS, een korte periode waarin relatief veel leerlingen zich van het leven beroven.

ANP/Lex vam Lieshout

Zelfmoord is de scholieren van Henry M. Gunn High School en Palo Alto High School in het Amerikaanse Californië niet onbekend. De scholen hebben al vele begrafenissen van leerlingen meegemaakt die zichzelf van het leven beroofden. Ieder jaar vinden zo’n vijf zogeheten ‘suicide clusters’ plaats in de VS, een korte periode waarin relatief veel zelfmoorden onder jongeren plaatsvinden.

Vorig jaar werd Gunn High School door het U.S. News & World Report bestempeld als een van de scholen die het beste scoren in wetenschap-, technologie-, bouwkunde-, en wiskundevakken. Als leerling van die scholen maak je meer kans om bij goede universiteiten binnen te komen. Ieder jaar worden zo’n twintig leerlingen bij de prestigieuze universiteit Stanford toegelaten en een kwart van de klassen bij de Universiteit van Californië, die erg streng zijn met toelatingen.

Hoge zelfmoordcijfers onder ‘succesvolle leerlingen’

Hoe kan het dat, in een stadje dat zich snel ontwikkelt, waar inwoners optimistisch in het leven staan en veel leerlingen zo hoog scoren op carrière-gebied, deze zelfmoordcijfers zo hoog liggen. Hanna Rosin van The Atlantic deed research naar het onderwerp en maakte een groot verhaal voor het magazine van het medium.

“That day, one student later told me, the warning whistle seemed like the cannon that goes off in The Hunger Games every time a kid dies.”

Bekijk hier een gesprek tussen Hanna Rosin en haar hoofdredacteur over het artikel:

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.

    • Elze van Driel