VGZ en Univé houden premie tegen verwachting ministerie gelijk

VGZ en Univé houden de premie van hun basisverzekering in 2016 gelijk. Op Prinsjesdag verwachtte het ministere van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog een stijging.

ANP/Erik van 't Woud

VGZ en Univé houden de premie van hun basisverzekering in 2016 gelijk: 107,95 euro per maand. Op Prinsjesdag verwachtte minister Schippers van Volksgezondheid nog een stijging van zeven euro per maand. De reden dat de zorgverzekeraar de premie niet hoeft te verhogen is de inzet van 410 miljoen euro uit de reserves, een actie die het ministerie toejuicht.

Op dinsdag maakten zorgverzekeraars Menzis (2,75 euro), CZ (4,45 euro) OHRA (4,63 euro) en Delta Lloyd (4,60 euro) hun premiestijgingen bekend. Alleen het Zilveren Kruis handelt volgens de verwachting van het ministerie met een stijging van 7 euro. DSW maakte hun nieuws op 22 september al bekend. De restitutiepolis, waarbij je van iedere zorgverzekeraar dezelfde vergoeding moet krijgen en je zo meer keuzevrijheid hebt, gaat met 3,75 euro omhoog naar 98,75 euro per maand. Het is de enige polis die DSW aanbiedt.

Opzeggen

Uiterlijk 19 november moeten alle nieuwe premies bekend zijn. Consumenten kunnen voor het einde van het jaar opzeggen en tot eind januari een nieuwe verzekering te kiezen.

De rijkdom van zorgverzekeraars is een heikel punt, schreef onze redacteur Jeroen Wester onlangs in NRC:

“Alle Nederlandse zorgverzekeraars hebben reserves opgebouwd van gemeenschapsgeld. En omdat die buffers hoger zijn dan wat De Nederlandsche Bank voorschrijft, eisen politici dat verzekeraars minder op ‘hun’ geld zitten en meer ten gunste laten komen van de samenleving via lagere maandpremies (zie inzet). Verzekeraars zeggen op hun beurt dat ze een veiligheidsmarge willen. Je wil tenslotte niet na één tegenvallertje onder curatele van DNB komen.”

    • Elze van Driel