Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Uber stopt met UberPop in Nederland

Taxi-app Uber is toch gezwicht voor de druk van overheden en stopt met de dienst UberPop.

Een gewone taxi rijdt langs het kantoorpand waarin internettaxidienst Uber een ruimte huurt, nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport een inval heeft gedaan bij de taxidienst in maart.
Een gewone taxi rijdt langs het kantoorpand waarin internettaxidienst Uber een ruimte huurt, nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport een inval heeft gedaan bij de taxidienst in maart. Foto± Koen van Weel - ANP

Het heeft even geduurd, maar taxi-app Uber is toch gezwicht voor de druk van overheden op de dienst UberPop. Aanstaande vrijdag stopt het bedrijf in Nederland met het aanbieden van de dienst waarbij particulieren hun auto kunnen aanbieden als taxichauffeur. Dat heeft het zojuist bekend gemaakt in een persbericht.

In het bericht schrijft het bedrijf:

“Ondanks het feit dat uberPOP tot interessante inzichten heeft geleid in hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, heeft Uber besloten met uberPOP te stoppen omdat omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving.”

Het gaat nog wel door met de andere diensten zoals UberLUX en Uber Black, die wel binnen de taxiwet passen.

Twee invallen gedaan

Het afgelopen jaar is Uber meerdere keren in aanvaring gekomen met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die inspectiedienst deed twee invallen bij het bedrijf vanwege UberPop en legde in totaal voor 450.000 euro aan dwangsommen op. Eerder verbood een rechter de dienst al, en ook loopt er een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar Uber vanwege UberPop.

Toch bleef Uber doorgaan. De afgelopen tijd was UberPop weliswaar alleen nog beschikbaar voor een selecte groep vaste gebruikers, maar ook dat mocht niet van de ILT.

Experimenteren met vernieuwde taxidiensten

De Tweede Kamer besloot eerder dit jaar dat er meer moet worden geëxperimenteerd met vernieuwende taxidiensten, ook komen er volgend jaar nieuwe taxiregels. Het besluit heeft ermee te maken dat Uber onderdeel wil uitmaken van de officieel goedgekeurde experimenten op de taximarkt. Een woordvoerder zegt:

“Uber wil met deze stap een constructieve dialoog met de politiek weer op gang te brengen.”

Volgens hem heeft het vorderende strafonderzoek van het OM niets te maken met de beslissing.

“Nee, dit gaat echt over het overleg met de overheid. We merkten dat de discussie de laatste tijd alleen nog maar over UberPop ging, terwijl wij veel meer diensten aanbieden. Dan komt er een moment dat je besluit dat het slimmer is om te stoppen.”